Op Wall Street is veel te doen over wat Richard Duncan, auteur van The New Depression, vanmiddag in het CNBC programma "Squawk Box Europe" verklaarde.

Die verklaarde dat alles is beginnen mis te lopen toen de band tussen goud en geld werd doorbroken. Die verbreking werd gevolgd door een explosie in de kredietcreatie.

We zijn nu in de fase beland dat het krediet niet verder kan worden uitgebreid omdat de privé-sector de uitstaande kredieten niet langer kan terugbetalen.

Het gevaar bestaat dat we gaan wegzinken in een nieuwe Grote Depressie. Die kan zo zwaar zijn dat de beschaving zoals we die kennen ze niet zal overleven.

Europese banken plaatsen minder geld op overnight deposito's

De verlaging van het depositotarief naar 0% heeft geleid tot een flinke afname van het bedrag dat bij de ECB overnight op deposito wordt gezet. Het geld wordt volgens Theodoor Gilissen Bankiers vooralsnog echter niet aangewend voor andere doeleinden, zoals het verstrekken van kredieten.

Het geld wordt nu namelijk op de lopende rekening aangehouden in plaats van in de depositofaciliteit. Voor banken maakt het geen verschil meer omdat in beide gevallen geen rente wordt vergoed.

De renteverlagingen van de ECB heeft wel gezorgd voor een flinke daling van de rentetarieven in de VS en de kernlanden in Europa. De Amerikaanse 10-jaars rente viel terug onder 1,50%. Eerder vorige week werd een dieptepunt van 1,45% neergezet nadat bij een veiling van 10-jaars obligatie zeer veel vraag was. Vandaag werd dat dieptepunt zelfs nog doorbroken.

Ook in Duitsland stond de rente vorige vrijdag volgens Theodoor Gilissen Bankiers 7 bps lager dan vorige week, op 1,25%. Ook rentetarieven aan de korte kant zijn verder gedaald.

De Duitse 3-jaars rente staat op 0% en voor alle kortere looptijden een negatief rendement, zoals de 2-jaars rente op -5bps.

Op Wall Street is veel te doen over wat Richard Duncan, auteur van The New Depression, vanmiddag in het CNBC programma "Squawk Box Europe" verklaarde. Die verklaarde dat alles is beginnen mis te lopen toen de band tussen goud en geld werd doorbroken. Die verbreking werd gevolgd door een explosie in de kredietcreatie. We zijn nu in de fase beland dat het krediet niet verder kan worden uitgebreid omdat de privé-sector de uitstaande kredieten niet langer kan terugbetalen. Het gevaar bestaat dat we gaan wegzinken in een nieuwe Grote Depressie. Die kan zo zwaar zijn dat de beschaving zoals we die kennen ze niet zal overleven. Europese banken plaatsen minder geld op overnight deposito's De verlaging van het depositotarief naar 0% heeft geleid tot een flinke afname van het bedrag dat bij de ECB overnight op deposito wordt gezet. Het geld wordt volgens Theodoor Gilissen Bankiers vooralsnog echter niet aangewend voor andere doeleinden, zoals het verstrekken van kredieten. Het geld wordt nu namelijk op de lopende rekening aangehouden in plaats van in de depositofaciliteit. Voor banken maakt het geen verschil meer omdat in beide gevallen geen rente wordt vergoed. De renteverlagingen van de ECB heeft wel gezorgd voor een flinke daling van de rentetarieven in de VS en de kernlanden in Europa. De Amerikaanse 10-jaars rente viel terug onder 1,50%. Eerder vorige week werd een dieptepunt van 1,45% neergezet nadat bij een veiling van 10-jaars obligatie zeer veel vraag was. Vandaag werd dat dieptepunt zelfs nog doorbroken. Ook in Duitsland stond de rente vorige vrijdag volgens Theodoor Gilissen Bankiers 7 bps lager dan vorige week, op 1,25%. Ook rentetarieven aan de korte kant zijn verder gedaald. De Duitse 3-jaars rente staat op 0% en voor alle kortere looptijden een negatief rendement, zoals de 2-jaars rente op -5bps.