Het wordt uitkijken op de beurzen, twijfels of rally kan blijven duren

De verkoopgolf van de afgelopen week komt in de buurt van belangrijke steunniveaus. Volgens Geert Van Herck van Leleux is het zoeken naar uitbodemingssignalen.De euforie rond de herverkiezing van Obama werd vorige week overschaduwd door de zenuwachtigheid rond de ” fiscal cliff “.

Het vooruitzicht dat er in de VSA geen akkoord komt omtrent de zorgwekkende begrotingstoestand doet volgens Geert Van Herck vele waarnemers een recessie in 2013 verwachten.

Want als de belastingvoordelen niet verlengd worden en de

overheidsuitgaven automatisch worden teruggeschroefd, zal dit een impact hebben op de particuliere consumptie in de VSA (en die particuliere consumptie is goed voor 2/3 van de Amerikaanse economie).

Geweer van schouder veranderen

Het is duidelijk: een akkoord over de Amerikaanse begroting kan een eindejaarsrally in gang zetten. Maar zelfs dan blijft de

vraag of deze rally lang zal duren.

In het huidige resultatenseizoen valt vooral op dat de omzetontwikkeling van heel wat bedrijven tegenvalt. Zo rapporteerden McDonald’s en Ter Beke vorige week omzetcijfers die onder de verwachtingen bleven.

Beide bedrijven zijn afhankelijk van de particuliere consument. Door de crisis wordt de Westerse consument kritischer in zijn/haar uitgaven. Een teken aan de wand!

De Westerse beurzen kunnen tegenvallende cijfers missen als kiespijn. De S&P 500 is sterk terugvallen en alle winst na de

aankondiging van QE3 is verdwenen.

Cruciale steunniveaus komen in zicht en het is deze week van belang dat de koersen beginnen uitbodemen. Als de daling onverminderd verdergaat, zouden we volgens Geert Van Herck het geweer wel eens van schouder moeten veranderen…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content