Het wordt een moeilijk jaar voor beleggers

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De eerste dagen hebben al uitgewezen dat het een moeilijk beursjaar 2016 wordt, met nog meer volatiliteit dan in 2015.

Het nieuwe jaar was nog maar goed en wel gestart of het Midden-Oosten kwam andermaal negatief in de internationale schijnwerpers.

De 47 executies in Saoedi-Arabië, onder wie die van de Iraanse sjiitische geestelijke leider Nimr Al-Nimr, deed de al lang gespannen relaties tussen het land en Iran escaleren. Geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten zijn nooit goed nieuws geweest voor de financiële markten. Daarnaast blijft ook de berichtgeving uit China, de op een na belangrijkste economie ter wereld, tegenvallend en dus zorgwekkend. Daar waar de Chinese beleggers twaalf maanden geleden de groeivertraging nog straal negeerden, reageren ze nu wel paniekerig.

Dieprood

De schade na één beursweek is groot. We kunnen ons zelfs niet herinneren dat de voorbije decennia de aandelenmarkten nog zo’n slechte start hebben genomen. De meeste Europese beurzen staan 6 tot 7 procent in het rood en hoewel de handel op de Chinese aandelenmarkten al een tweetal keer werd afgebroken, staan we daar zelfs op een weekverlies van 10 procent.

Deze tegenvaller komt bovenop het verminderde comfort voor beleggers nu de Federal Reserve midden december een ‘historische’ eerste renteverhoging sinds 2006 heeft doorgevoerd. Het is duidelijk dat de eensgezindheid weg is bij economen en strategen. De meningen lopen nu van “Yellen zal die renteverhoging in 2016 moeten terugdraaien wegens het recessiegevaar” tot “er komen minstens vier renteverhogingen door toenemende looninflatie”. Dat verhoogt de onzekerheid bij beleggers.

Dreigende trendommekeer

De beurstrend is tot nader order opwaarts. Maar meer en meer is waakzaamheid geboden. De manifeste vermoeidheid van de Amerikaanse en Europese aandelenmarkten sinds het voorjaar van 2015 werd in de eerste week verstevigd. Niet onlogisch gezien de lengte en de omvang van de haussemarkt. Die is intussen 81 maanden oud tegenover een gemiddelde de afgelopen eeuw van 57 maanden, met een klim van 215 procent voor de S&P500-indextegenover eengemiddelde van 165 procent. De langetermijnindicatoren blijven verzwakken. Bij een val onder 1850 punten voor de S&P500-index is het feest voor enige tijd voorbij. Dan begint een nieuwe berenmarkt. Idem dito voor de Europese beurzen. Zodra de Stoxx600-index onder 330 punten terugvalt en deEurostoxx50-index onder 3000 punten, is de stijgende trend ook hier afgelopen.

Gezien de toegenomen twijfel over de stijgende tendens op de beurzen sinds maart 2009, lijkt het aangewezen de aandelenposities geleidelijk wat af te bouwen en een cashpositie op te bouwen. Bovendien stellen we vast dat de goudprijs deze keer wel stijgt op de toegenomen onzekerheid. Het zou dus best wel eens kunnen dat we daar de omgekeerde trendommekeer zien (van dalend naar stijgend). Een beetje goud in de beleggingsportefeuille lijkt ons in 2016 geen overbodige luxe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content