De index verliest 7%. De sterke koersontwikkeling in 2013 kwam door het "drie pijlenplan" van de Japanse minister-president Shinzo Abe.

De eerste pijl was een fiscale stimulans van de economie. De tweede, met behulp van de centrale bank, een grote monetaire

verruiming. En de derde was een structurele hervorming van de Japanse economie.

De eerste twee pijlen zijn relatief makkelijk. Iedere regering kan fiscaal stimuleren en de hulp van de centrale bank inroepen.

Maar een economie structureel anders te laten werken kan niet op een achternamiddag worden ingezet. En zeker niet in een hiërarchische maatschappij als de Japanse.

De index verliest 7%. De sterke koersontwikkeling in 2013 kwam door het "drie pijlenplan" van de Japanse minister-president Shinzo Abe. De eerste pijl was een fiscale stimulans van de economie. De tweede, met behulp van de centrale bank, een grote monetaire verruiming. En de derde was een structurele hervorming van de Japanse economie. De eerste twee pijlen zijn relatief makkelijk. Iedere regering kan fiscaal stimuleren en de hulp van de centrale bank inroepen. Maar een economie structureel anders te laten werken kan niet op een achternamiddag worden ingezet. En zeker niet in een hiërarchische maatschappij als de Japanse.