Inmiddels ziet het plaatje er helemaal anders uit. In een aantal groeimarkten evolueert de situatie van kwaad naar erger, waarbij vooral vol angst en beven richting China wordt gekeken. Economisch gezien lijkt dit land klaar om een bungee jump in de economische afgrond te raken.

De groeilanden dreigen dus eerder een blok aan het been dan een voordeel te worden. Ons economisch groeimodel staat onder druk, onze levensstandaard eveneens en dat op een moment dat de wereld dreigt te bezwijken onder het gewicht van de schulden. Het tijdperk van de bankroete staten staat voor de deur en zal nog maar moeilijk te vermijden zijn.

Inmiddels ziet het plaatje er helemaal anders uit. In een aantal groeimarkten evolueert de situatie van kwaad naar erger, waarbij vooral vol angst en beven richting China wordt gekeken. Economisch gezien lijkt dit land klaar om een bungee jump in de economische afgrond te raken. De groeilanden dreigen dus eerder een blok aan het been dan een voordeel te worden. Ons economisch groeimodel staat onder druk, onze levensstandaard eveneens en dat op een moment dat de wereld dreigt te bezwijken onder het gewicht van de schulden. Het tijdperk van de bankroete staten staat voor de deur en zal nog maar moeilijk te vermijden zijn.