Ook groeit de wereldeconomie en neemt de activiteit op het gebied van fusies en overnames toe. Dreiging van escalatie van het conflict en Syrië en de vraag of de gedaalde Europese werkloosheid de positieve trend kan vasthouden drukken echter het sentiment.

Het aantal fabrieksorders in de Verenigde Staten steeg afgelopen maand naar een hoger niveau dan verwacht. De US ISM manufacturing index tikte 55,7 aan, het hoogste niveau sinds juni 2011. De markt hield rekening met 54 punten omdat de index in juli ook al met 4,5 punten was gestegen.

Een nadere bestudering van het cijfer leert dat de stijging vooral is gedreven door de deelindex nieuwe orders die in de regel twee maanden vooruitloopt op de hoofdindex.

Dat zou beteken dat de fabrieksactiviteit in de komende twee maanden verder toeneemt. De werkgelegenheidsindex daalde miniem van 54,4 naar 53,3, en bleef daarmee boven de kritische grens van 50.

Ook de economische activiteit binnen de dienstensector in de Verenigde Staten is in augustus verder toegenomen, blijkt uit cijfers van het Institute for Supply Management (ISM).

De index kwam uit op 58,6. In juli was dit nog 56,0 en vooraf geraadpleegde economen gingen uit van een lager niveau van 55,0.

De fraaie macro-economische cijfers nemen wat zorgen weg over een mogelijke afkoeling in juli van de Amerikaanse economie. Aanleiding daarvoor waren dat ietwat zwakke cijfers over duurzame goederen, consumentenbestedingen en de huizenmarkt.

Ook groeit de wereldeconomie en neemt de activiteit op het gebied van fusies en overnames toe. Dreiging van escalatie van het conflict en Syrië en de vraag of de gedaalde Europese werkloosheid de positieve trend kan vasthouden drukken echter het sentiment. Het aantal fabrieksorders in de Verenigde Staten steeg afgelopen maand naar een hoger niveau dan verwacht. De US ISM manufacturing index tikte 55,7 aan, het hoogste niveau sinds juni 2011. De markt hield rekening met 54 punten omdat de index in juli ook al met 4,5 punten was gestegen. Een nadere bestudering van het cijfer leert dat de stijging vooral is gedreven door de deelindex nieuwe orders die in de regel twee maanden vooruitloopt op de hoofdindex. Dat zou beteken dat de fabrieksactiviteit in de komende twee maanden verder toeneemt. De werkgelegenheidsindex daalde miniem van 54,4 naar 53,3, en bleef daarmee boven de kritische grens van 50. Ook de economische activiteit binnen de dienstensector in de Verenigde Staten is in augustus verder toegenomen, blijkt uit cijfers van het Institute for Supply Management (ISM). De index kwam uit op 58,6. In juli was dit nog 56,0 en vooraf geraadpleegde economen gingen uit van een lager niveau van 55,0. De fraaie macro-economische cijfers nemen wat zorgen weg over een mogelijke afkoeling in juli van de Amerikaanse economie. Aanleiding daarvoor waren dat ietwat zwakke cijfers over duurzame goederen, consumentenbestedingen en de huizenmarkt.