De uitdieping van de economische crisis leidde heel wat beleggers opnieuw naar het goud als een veilige haven. Een belegging in hout kan echter ook interessant zijn en wint steeds meer aanhangers onder zowel particuliere als institutionele investeerders. "Hout heeft historisch beter gepresteerd dan aandelen en is minder gecorreleerd met andere asset classes", legt Christoph Butz, fondsmanager bij Pictet Asset Management, uit. "Bovendien biedt hout een interessante diversificatie voor de beleggingsportefeuille. Een investering in bosgrond wordt gekenmerkt door een stabiele en voortdurende groei van bomen, onafhankelijk van de macro-economische situatie. We merken bovendien dat het thema positief is gecorreleerd met de inflatie en als bescherming kan dienen." Pictet ziet naar eigen zeggen heel wat mogelijkheden om die karakteristieken via beursgenoteerde houtspelers te bespelen.

Het verhaal van hout als investeringsthema steunt volgens Butz op drie basiselementen: de economische en demografische groei, het strakke aanbod en het ecologische aspect. Bovendien spelen de groeilanden een cruciale rol. "Een groot deel van de bosgrond treffen we aan in de groeilanden en daar het groeipercentage in die regio's veel hoger ligt dan in de westerse landen, spelen ze een sleutelrol in de vraag- en aanboddynamiek, luidt het.

Lees de hele thema-analyse met bijhorende fonds- en aandelentips komende donderdag in Cash.

Ken Van Weyenberg

De uitdieping van de economische crisis leidde heel wat beleggers opnieuw naar het goud als een veilige haven. Een belegging in hout kan echter ook interessant zijn en wint steeds meer aanhangers onder zowel particuliere als institutionele investeerders. "Hout heeft historisch beter gepresteerd dan aandelen en is minder gecorreleerd met andere asset classes", legt Christoph Butz, fondsmanager bij Pictet Asset Management, uit. "Bovendien biedt hout een interessante diversificatie voor de beleggingsportefeuille. Een investering in bosgrond wordt gekenmerkt door een stabiele en voortdurende groei van bomen, onafhankelijk van de macro-economische situatie. We merken bovendien dat het thema positief is gecorreleerd met de inflatie en als bescherming kan dienen." Pictet ziet naar eigen zeggen heel wat mogelijkheden om die karakteristieken via beursgenoteerde houtspelers te bespelen. Het verhaal van hout als investeringsthema steunt volgens Butz op drie basiselementen: de economische en demografische groei, het strakke aanbod en het ecologische aspect. Bovendien spelen de groeilanden een cruciale rol. "Een groot deel van de bosgrond treffen we aan in de groeilanden en daar het groeipercentage in die regio's veel hoger ligt dan in de westerse landen, spelen ze een sleutelrol in de vraag- en aanboddynamiek, luidt het.Lees de hele thema-analyse met bijhorende fonds- en aandelentips komende donderdag in Cash.Ken Van Weyenberg