Het gaat van kwaad naar erger met de Amerikaanse economie

Een krachtige groei van de Amerikaanse economie zit er niet aan te komen. In de komende jaren zal de economie onder haar potentieel blijven groeien en dat kan nog jaren zo blijven. Ziedaar het weinig optimistisch scenario dat door Nouriel Roubini wordt geschilderd.

Volgens de oprichter van Roubini Global Economics is de consensusverwachting opnieuw fout. De prognoses voor de eerste zes maanden van dit jaar waren veel te optimistisch en die voor de tweede helft van het jaar zijn dat eveneens. Sommige analisten rekenen nog steeds op een groei van de VS-economie met meer dan 3%.

Niet geloven in sprookjes

Roubini waarschuwt dat de financiële wereld fout zit door in sprookjes te geloven. Zo geloven nogal wat economen dat lagere olieprijzen de economische groei een duwtje in de rug kunnen geven.

Ze geloven bovendien in een stijging van de autoverkopen, een herstel van de vastgoedprijzen, een opleving van de activiteiten in de fabriekssector enzovoort.

De professor waarschuwt tevens dat de bedrijfswinsten beginnen terug te vallen, nadat meevallende resultaten de economie eerder dit jaar een handje hebben toegestoken.

Roubini verwacht een forse correctie op de beurs, waarna de VS-economie in 2013 in een recessie zal belanden. Als de VS verkouden is, kan de economie in de rest van de wereld een longontsteking gaan opdoen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content