ThromboGenics is een biofarmaceutisch bedrijf dat noteert op Euronext Brussel. Het ontwikkelt innovatieve geneesmiddelen en het werkt aan een kankerbehandeling in samenwerking met Roch. Ocriplasmine is vandaag hun belangrijkste product. Met één injectie ocriplasmine kan in één op de drie gevallen een chirurgische ingreep worden voorkomen. Loopt alles volgens plan, dan komt het middel eind 2012 in de Verenigde Staten op de markt.

Op de grafiek is de lange weerstandslijn R1 en de steunlijn S1 te zien. Telkens als de koers de weerstandslijn R1 raakt, volgt een belangrijke correctie. Dankzij de stijgende steunlijn S1 worden de bewegingen kleiner. Het verschil tussen R1 en S1 bedraagt nog amper één euro. Dat is slechts 5% boven de huidige koers en daarom niet langer interessant voor kortetermijnspeculanten: die kopen rond S1 en verkopen rond R1. Aangezien de koop- en de verkoopdruk kleiner worden, zal de koers van ThromboGenics uitbreken. Maar de kans op een uitbraak naar boven en naar beneden is even groot.

Het eerste koersdoel wordt gevormd door een evenwijdige op de laatste belangrijke top of bodem (zie grafiek 2 met T1 en T2). Voor meer zekerheid over de uitbraak - naar boven of naar beneden - is bij zo'n koersformatie het dagelijks verhandelde volume interessant. Dat volume wijst uit of het merendeel van de beleggers koopt of verkoopt.

Het On Balance Volume (OBV) is zo'n indicator. Hij telt het volume op bij stijgende koersen en trekt het volume af bij dalende koersen. Hoe meer de OBV stijgt, hoe meer kopers dus in het aandeel stappen. Zakt de OBV, dan stappen beleggers uit. Op de OBV-indicator op de grafiek zien we dezelfde R1 en S1 als op de koersgrafiek, maar de steunlijn S1 is doorbroken (rode cirkel). De OBV op ThromboGenics is daarmee negatief.

Technische analyse is niet gebaseerd op hoop, maar op concrete signalen. Gaan we door de weerstand R1, dan mogen we kopen. We betalen dan 5% meer dan de huidige koers. Het eerste koersdoel is 20 euro. R1 fungeert nadien als een steun; dat is dan tegelijk onze stoploss of het niveau waaronder we het aandeel opnieuw verkopen. Gaan we door de steunlijn S1, dan krijgen we een interessant countertrendaandeel tegen 16,50 euro. Rond dat niveau ligt bijzonder veel steun en kortetermijnspeculanten zien dan opnieuw voldoende tradingmarge.

Wanneer gebruiken we de OBV-indicator? De OBV is een volume-indicator die vooral knap presteert bij aandelen met hoge volumes. ThromboGenics heeft echter weinig volume en is daardoor minder betrouwbaar. Indicatoren wijzen in een zekere richting, maar ze komen altijd op de tweede plaats. De koersgrafiek primeert.

Fundamenteel ziet het er voor ThromboGenics schitterend uit, maar we wachten op bijkomende interesse voordat we kopen. Breekt ThromboGenics door de grens R1, dan zal die interesse er vlug zijn.

Paul Gins, zaakvoerder CompuGraphics nv

ThromboGenics is een biofarmaceutisch bedrijf dat noteert op Euronext Brussel. Het ontwikkelt innovatieve geneesmiddelen en het werkt aan een kankerbehandeling in samenwerking met Roch. Ocriplasmine is vandaag hun belangrijkste product. Met één injectie ocriplasmine kan in één op de drie gevallen een chirurgische ingreep worden voorkomen. Loopt alles volgens plan, dan komt het middel eind 2012 in de Verenigde Staten op de markt.Op de grafiek is de lange weerstandslijn R1 en de steunlijn S1 te zien. Telkens als de koers de weerstandslijn R1 raakt, volgt een belangrijke correctie. Dankzij de stijgende steunlijn S1 worden de bewegingen kleiner. Het verschil tussen R1 en S1 bedraagt nog amper één euro. Dat is slechts 5% boven de huidige koers en daarom niet langer interessant voor kortetermijnspeculanten: die kopen rond S1 en verkopen rond R1. Aangezien de koop- en de verkoopdruk kleiner worden, zal de koers van ThromboGenics uitbreken. Maar de kans op een uitbraak naar boven en naar beneden is even groot.Het eerste koersdoel wordt gevormd door een evenwijdige op de laatste belangrijke top of bodem (zie grafiek 2 met T1 en T2). Voor meer zekerheid over de uitbraak - naar boven of naar beneden - is bij zo'n koersformatie het dagelijks verhandelde volume interessant. Dat volume wijst uit of het merendeel van de beleggers koopt of verkoopt. Het On Balance Volume (OBV) is zo'n indicator. Hij telt het volume op bij stijgende koersen en trekt het volume af bij dalende koersen. Hoe meer de OBV stijgt, hoe meer kopers dus in het aandeel stappen. Zakt de OBV, dan stappen beleggers uit. Op de OBV-indicator op de grafiek zien we dezelfde R1 en S1 als op de koersgrafiek, maar de steunlijn S1 is doorbroken (rode cirkel). De OBV op ThromboGenics is daarmee negatief. Technische analyse is niet gebaseerd op hoop, maar op concrete signalen. Gaan we door de weerstand R1, dan mogen we kopen. We betalen dan 5% meer dan de huidige koers. Het eerste koersdoel is 20 euro. R1 fungeert nadien als een steun; dat is dan tegelijk onze stoploss of het niveau waaronder we het aandeel opnieuw verkopen. Gaan we door de steunlijn S1, dan krijgen we een interessant countertrendaandeel tegen 16,50 euro. Rond dat niveau ligt bijzonder veel steun en kortetermijnspeculanten zien dan opnieuw voldoende tradingmarge.Wanneer gebruiken we de OBV-indicator? De OBV is een volume-indicator die vooral knap presteert bij aandelen met hoge volumes. ThromboGenics heeft echter weinig volume en is daardoor minder betrouwbaar. Indicatoren wijzen in een zekere richting, maar ze komen altijd op de tweede plaats. De koersgrafiek primeert.Fundamenteel ziet het er voor ThromboGenics schitterend uit, maar we wachten op bijkomende interesse voordat we kopen. Breekt ThromboGenics door de grens R1, dan zal die interesse er vlug zijn.Paul Gins, zaakvoerder CompuGraphics nv