Veiligheid zoeken komt weer bovenaan het "to do"-lijstje van de actieve belegger te staan. Zeker als we de renteontwikkeling

van de Zuid-Europese landen even bekijken, aldus Van Herck. Het staat buiten kijf dat Spanje en Italië in moeilijkheden gaan komen als hun resp. langetermijnrentes verder de hoogte inschieten.

En dan komen onvermijdelijk de Europese banken weer in het middelpunt van de belangstelling te staan. Want die hebben de afgelopen maanden "gratis" geld geleend van de Europese centrale bank om er o.a. langlopende Spaanse en Italiaanse overheidsobligaties mee te kopen. Als er opnieuw waardeverminderingen moeten geboekt worden, komt de winstontwikkeling weer in gevaar. Het klinkt bekend in de oren.

Op de daggrafiek van de Euro Stoxx 50 zien we de ganse herstelrally van september 2011. De index bereikte een top van 2.600 punten en verloor sindsdien meer dan 10%. Bovendien werd in een tijdspanne van enkele weken de ganse jaarwinst teruggenomen.

Europese sectorindex van de banken in vrije val

Er is volgens Van Herck veel technische schade op deze grafiek. Ten eerste is de index door de stijgende trendlijn van september 2011 gegaan. Ten tweede heeft de horizontale steun op 2.400 - 2.450 punten de daling geen halt kunnen toeroepen. Ten derde is de Europese sectorindex van de banken in vrije val.

Dit is belangrijk omdat de banken het grootste gewicht vormen binnen de Euro Stoxx 50. De banksector weegt voor 14,31%, gevolgd door de olie- en gasbedrijven (10,11%) en de chemische sector (9,18%). Deze laatste twee sectoren zijn cyclisch en elke economische indicator die de recessievrees voedt, zal zeer waarschijnlijk voor verdere koersdalingen in deze sector zorgen.

Geert Van Herck verwacht dat de Euro Stoxx 50 de komende weken verder zal dalen tot zijn dieptepunt van september 2011 op 1.936 punten. Enkel boven 2.445 punten wordt dit scenario ongeldig.

Veiligheid zoeken komt weer bovenaan het "to do"-lijstje van de actieve belegger te staan. Zeker als we de renteontwikkeling van de Zuid-Europese landen even bekijken, aldus Van Herck. Het staat buiten kijf dat Spanje en Italië in moeilijkheden gaan komen als hun resp. langetermijnrentes verder de hoogte inschieten. En dan komen onvermijdelijk de Europese banken weer in het middelpunt van de belangstelling te staan. Want die hebben de afgelopen maanden "gratis" geld geleend van de Europese centrale bank om er o.a. langlopende Spaanse en Italiaanse overheidsobligaties mee te kopen. Als er opnieuw waardeverminderingen moeten geboekt worden, komt de winstontwikkeling weer in gevaar. Het klinkt bekend in de oren. Op de daggrafiek van de Euro Stoxx 50 zien we de ganse herstelrally van september 2011. De index bereikte een top van 2.600 punten en verloor sindsdien meer dan 10%. Bovendien werd in een tijdspanne van enkele weken de ganse jaarwinst teruggenomen. Europese sectorindex van de banken in vrije val Er is volgens Van Herck veel technische schade op deze grafiek. Ten eerste is de index door de stijgende trendlijn van september 2011 gegaan. Ten tweede heeft de horizontale steun op 2.400 - 2.450 punten de daling geen halt kunnen toeroepen. Ten derde is de Europese sectorindex van de banken in vrije val. Dit is belangrijk omdat de banken het grootste gewicht vormen binnen de Euro Stoxx 50. De banksector weegt voor 14,31%, gevolgd door de olie- en gasbedrijven (10,11%) en de chemische sector (9,18%). Deze laatste twee sectoren zijn cyclisch en elke economische indicator die de recessievrees voedt, zal zeer waarschijnlijk voor verdere koersdalingen in deze sector zorgen. Geert Van Herck verwacht dat de Euro Stoxx 50 de komende weken verder zal dalen tot zijn dieptepunt van september 2011 op 1.936 punten. Enkel boven 2.445 punten wordt dit scenario ongeldig.