Het ISM-cijfer meet het producentenvertrouwen in de Amerikaanse industrie. Een cijfer boven (onder) 50 wijst op een expansie (krimp) van de economische activiteit.

Eerder deze week werd bekend dat de ISM-indicator voor de maand januari tot 51,3 punten gedaald was (verwachting : 56 punten, december 2013 : 57 punten).

Dit is een scherpe vertraging van de economische activiteit. In het rapport trok de scherpe terugval van het aantal nieuwe orders bij de Amerikaanse bedrijven de aandacht : van 64,4 naar 51,2 punten !

Dit is nog net een toename van het orderboek maar het wijst er wel op dat er nagenoeg geen nieuwe orders meer binnenstromen bij de Amerikaanse bedrijven. Dat de beurs dit nieuws niet goed nam, was duidelijk.

Het ISM-cijfer meet het producentenvertrouwen in de Amerikaanse industrie. Een cijfer boven (onder) 50 wijst op een expansie (krimp) van de economische activiteit. Eerder deze week werd bekend dat de ISM-indicator voor de maand januari tot 51,3 punten gedaald was (verwachting : 56 punten, december 2013 : 57 punten). Dit is een scherpe vertraging van de economische activiteit. In het rapport trok de scherpe terugval van het aantal nieuwe orders bij de Amerikaanse bedrijven de aandacht : van 64,4 naar 51,2 punten ! Dit is nog net een toename van het orderboek maar het wijst er wel op dat er nagenoeg geen nieuwe orders meer binnenstromen bij de Amerikaanse bedrijven. Dat de beurs dit nieuws niet goed nam, was duidelijk.