Vanmorgen kreeg de Japanse beurs weer de kans om wat rustiger adem te halen, de Nikkei sloot bijna 3% hoger. De FED-politiek blijft een belangrijk onderwerp op de beurzen.

Zowel obligatie - als aandelenbeleggers protesteren volgens professor Stefan Duchateau dezer dagen massaal en luidruchtig tegen de plannen van de Amerikaanse federale overheid om haar expansieve monetaire politiek op een lagere versnelling over te schakelen.

Ook al wordt dit laatste in alle toonaarden ontkent, toch wordt er rekening gehouden met een afname van monetaire stimulansen.

Dit werd tot nu toe alleen als een theoretische mogelijkheid geopperd, maar tussen de lijnen van de commentaren van de Fed-voorzitter valt wel af te leiden dat bij een verdere verbetering in de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie, een bijstelling van het beleid zeker niet ondenkbaar is.

Wanneer een economie te lang of overmatig wordt gestimuleerd met kunstmatig lage rentevoeten, zowel op het korte als lange einde, dan is een scenario van oplopende inflatie immers niet ondenkbaar.

Vanmorgen kreeg de Japanse beurs weer de kans om wat rustiger adem te halen, de Nikkei sloot bijna 3% hoger. De FED-politiek blijft een belangrijk onderwerp op de beurzen. Zowel obligatie - als aandelenbeleggers protesteren volgens professor Stefan Duchateau dezer dagen massaal en luidruchtig tegen de plannen van de Amerikaanse federale overheid om haar expansieve monetaire politiek op een lagere versnelling over te schakelen. Ook al wordt dit laatste in alle toonaarden ontkent, toch wordt er rekening gehouden met een afname van monetaire stimulansen. Dit werd tot nu toe alleen als een theoretische mogelijkheid geopperd, maar tussen de lijnen van de commentaren van de Fed-voorzitter valt wel af te leiden dat bij een verdere verbetering in de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie, een bijstelling van het beleid zeker niet ondenkbaar is. Wanneer een economie te lang of overmatig wordt gestimuleerd met kunstmatig lage rentevoeten, zowel op het korte als lange einde, dan is een scenario van oplopende inflatie immers niet ondenkbaar.