De Smart Behavior Blog: doe niet langer domme dingen met je geld!

Confronterend, hilarisch maar zeker heel herkenbaar, schetsen we in deze wekelijkse blog de veelvoorkomende valkuilen voor beleggers en tekenen we de oplossing voor je uit...

Beleggers zijn ook maar mensen, geregeerd door hun gevoelens en emoties en daarom niet altijd rationeel. We kijken naar de wereld om ons heen en we vragen onszelf af wat bepaalde veranderingen of ontwikkelingen voor ons betekenen. Maar emoties en gevoelens zijn niet altijd de beste raadgever! Zeker als je naar je beleggingsportefeuille kijkt.

Een aantal jaren geleden zei Gordon Gekko in de filmklassieker Wall Street het al: "Greed is good". Maar is dit wel zo? Als alles in de wereld en iedereen rondom ons positief is en we alleen maar koersstijgingen zien, dan zijn we van nature geneigd ons risicogevoel opzij te zetten. En risico's zelfs te negeren. We kopen, koersen stijgen door, we kopen nog meer!

Dezelfde overdreven reactie - in de vorm van angst - zie je ook wanneer iedereen om ons heen negatief is en plots gaat verkopen. We beginnen te twijfelen. We zien meer verkopen, de koersen dalen verder en we gaan ook verkopen als we het niet meer aankunnen. Voor veel beleggers gebeurt dat op de bodem en dus veel te laat... En wanneer stappen we opnieuw terug in de beurs? Je raadt het al: pas als de koersen weer volop aan het stijgen zijn. Sommigen zelfs pas op de top. Eén ding weet ik zeker: dit hou je niet lang vol!

Afspraken

Hoe voorkom je deze valkuil? Maak met jezelf een aantal duidelijke afspraken. Probeer te denken vanuit een plan, vanuit een strategie. Hoeveel rendement wil ik hebben op mijn beleggingen? Hoeveel verlies is acceptabel? En als je dan de waan van de dag aan je voorbij laat gaan, zijn we op de goede weg.

En natuurlijk, verkoop ook echt op tijd! Eenvoudig gezegd, maar niet gemakkelijk te doen. Want ja, wat als de koers toch blijft stijgen, alle seinen op groen staan, alle analisten en goeroes de 'sky is the limit' roepen... Denk op zo'n moment nog eens aan een oude beurswijsheid: 'van winst nemen is nog nooit iemand armer geworden'! (RvB)

Deze column is geschreven door Robert van Beek CFP® €FA, auteur en vertaler van 'The Behavior Gap, Stop doing dumb things with your money' van Carl Richards, columnist bij de New York Times. De sketches confronteren beleggers met hun gedrag en de manier waarop we communiceren over complexe financiële begrippen. Robert is sinds 1992 actief in de financiële wereld. Uw reacties zijn welkom op info@robertvanbeek.eu. Kijk ook op www.behaviorgap.eu voor meer informatie.

Beleggers zijn ook maar mensen, geregeerd door hun gevoelens en emoties en daarom niet altijd rationeel. We kijken naar de wereld om ons heen en we vragen onszelf af wat bepaalde veranderingen of ontwikkelingen voor ons betekenen. Maar emoties en gevoelens zijn niet altijd de beste raadgever! Zeker als je naar je beleggingsportefeuille kijkt. Een aantal jaren geleden zei Gordon Gekko in de filmklassieker Wall Street het al: "Greed is good". Maar is dit wel zo? Als alles in de wereld en iedereen rondom ons positief is en we alleen maar koersstijgingen zien, dan zijn we van nature geneigd ons risicogevoel opzij te zetten. En risico's zelfs te negeren. We kopen, koersen stijgen door, we kopen nog meer!Dezelfde overdreven reactie - in de vorm van angst - zie je ook wanneer iedereen om ons heen negatief is en plots gaat verkopen. We beginnen te twijfelen. We zien meer verkopen, de koersen dalen verder en we gaan ook verkopen als we het niet meer aankunnen. Voor veel beleggers gebeurt dat op de bodem en dus veel te laat... En wanneer stappen we opnieuw terug in de beurs? Je raadt het al: pas als de koersen weer volop aan het stijgen zijn. Sommigen zelfs pas op de top. Eén ding weet ik zeker: dit hou je niet lang vol!Hoe voorkom je deze valkuil? Maak met jezelf een aantal duidelijke afspraken. Probeer te denken vanuit een plan, vanuit een strategie. Hoeveel rendement wil ik hebben op mijn beleggingen? Hoeveel verlies is acceptabel? En als je dan de waan van de dag aan je voorbij laat gaan, zijn we op de goede weg. En natuurlijk, verkoop ook echt op tijd! Eenvoudig gezegd, maar niet gemakkelijk te doen. Want ja, wat als de koers toch blijft stijgen, alle seinen op groen staan, alle analisten en goeroes de 'sky is the limit' roepen... Denk op zo'n moment nog eens aan een oude beurswijsheid: 'van winst nemen is nog nooit iemand armer geworden'! (RvB)