Er is volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas een goede redden voor de op het eerste zicht perverse logica dat de beurzen stijgen terwijl de economische indicatoren tegenvallen. Want zwakke cijfers maken de kans groter op nog meer injecties en interventies van de centrale banken.

En dan wordt er vooral uitgekeken naar de ECB, die op het gebied van liquiditeitessteun er wat achteraan hinkt vergeleken met de Engelsen, de Amerikanen en vooral recent de Japanners. De kans op een renteverlaging volgende week is dan ook behoorlijk fors toegenomen.

Logischerwijze zou je dan ook verwachten dat de EUR daardoor ten opzichte van de USD terrein verliest. Maar dit is ook niet het geval, omdat de verbetering van het risicosentiment voorlopig meer dan voldoende is om het effect van de gepercipieerde renteverlaging te compenseren. Of hoe in de markten dingen zelden zijn wat ze lijken om nog minder wat men met klassieke logica zou verwachten.

Er is volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas een goede redden voor de op het eerste zicht perverse logica dat de beurzen stijgen terwijl de economische indicatoren tegenvallen. Want zwakke cijfers maken de kans groter op nog meer injecties en interventies van de centrale banken. En dan wordt er vooral uitgekeken naar de ECB, die op het gebied van liquiditeitessteun er wat achteraan hinkt vergeleken met de Engelsen, de Amerikanen en vooral recent de Japanners. De kans op een renteverlaging volgende week is dan ook behoorlijk fors toegenomen. Logischerwijze zou je dan ook verwachten dat de EUR daardoor ten opzichte van de USD terrein verliest. Maar dit is ook niet het geval, omdat de verbetering van het risicosentiment voorlopig meer dan voldoende is om het effect van de gepercipieerde renteverlaging te compenseren. Of hoe in de markten dingen zelden zijn wat ze lijken om nog minder wat men met klassieke logica zou verwachten.