Juist de politieke verdeeldheid heeft de laatste jaren de beslissingen bemoeilijkt. Bij een meerderheid in beide kamers zou de 'fiscal cliff', veroorzaakt door automatische bezuinigingen en belastingverhogingen, sneller wat afgevlakt kunnen worden.

China in focus

Donderdag begint in China het 18e partijcongres, waarbij een leiderschapswisseling (eens in de tien jaar) zal plaatsvinden. Partijleider en president Hu Jintao en premier Wen Jiabao treden af.

Meestal duurt de bijeenkomst een week en de 2270 gedelegeerden bespreken de afgelopen en komende vijf jaar.

Vragen die op dit moment vooral spelen zijn of het aantal leden van het politbureau wordt verminderd, of er verjonging plaatsvindt, of de sociale en economische stabiliteit kan worden verbeterd en hoe de corruptie en milieuvervuiling kunnen worden verminderd.

De huidige regering kampt de laatste maanden met een aantal schandalen zoals de beschuldiging van moord van een Britse zakenman door de vrouw van de eerdere kandidaat Bo Xilai en de welvaart van enkele partijleden. De schandalen zijn met censuur op internet beantwoord.

Onder de huidige leiders is China sterk gegroeid en is de welvaart toegenomen. Na een afzwakking eerder het jaar verbeteren de economische ontwikkelingen de laatste tijd weer.

De dienstensector verbeterde en aanstaande vrijdag worden de industriële productie, detailhandelsverkopen en investeringen bekendgemaakt.

Juist de politieke verdeeldheid heeft de laatste jaren de beslissingen bemoeilijkt. Bij een meerderheid in beide kamers zou de 'fiscal cliff', veroorzaakt door automatische bezuinigingen en belastingverhogingen, sneller wat afgevlakt kunnen worden. China in focus Donderdag begint in China het 18e partijcongres, waarbij een leiderschapswisseling (eens in de tien jaar) zal plaatsvinden. Partijleider en president Hu Jintao en premier Wen Jiabao treden af. Meestal duurt de bijeenkomst een week en de 2270 gedelegeerden bespreken de afgelopen en komende vijf jaar. Vragen die op dit moment vooral spelen zijn of het aantal leden van het politbureau wordt verminderd, of er verjonging plaatsvindt, of de sociale en economische stabiliteit kan worden verbeterd en hoe de corruptie en milieuvervuiling kunnen worden verminderd. De huidige regering kampt de laatste maanden met een aantal schandalen zoals de beschuldiging van moord van een Britse zakenman door de vrouw van de eerdere kandidaat Bo Xilai en de welvaart van enkele partijleden. De schandalen zijn met censuur op internet beantwoord. Onder de huidige leiders is China sterk gegroeid en is de welvaart toegenomen. Na een afzwakking eerder het jaar verbeteren de economische ontwikkelingen de laatste tijd weer. De dienstensector verbeterde en aanstaande vrijdag worden de industriële productie, detailhandelsverkopen en investeringen bekendgemaakt.