Na de aandelenrally is de kans op teleurstellingen groter dan op meevallers. Vrijdag spreekt Bernanke voor het jaarlijkse symposium voor centrale bankiers in Jackson Hole.

Zaterdag volgt dan ECB-president Draghi. Het lijkt niet waarschijnlijk dat beide presidenten nieuwe maatregelen aan zullen kondigen, waarop beleggers hopen.

Afgelopen week bleek uit de notulen van de Fed dat de centrale bank verdere acties overweegt, maar slechts bij een verslechtering van de economische gang van zaken en mogelijk ook pas na een kostenbatenanalyse, die nog niet is afgerond.

Ook Amerikaanse politici aarzelen

Inmiddels kan ook in de VS de politieke besluiteloosheid de economische groei aantasten. Vanaf volgend jaar vinden volgens Theodoor Gilissen Bankiers 'automatische' bezuinigingen en lastenverzwaringen plaats.

Bereiken de politieke partijen een akkoord over het uitstellen van deze maatregelen, dan kan de economische groei rond de 1,6% uitkomen. Mocht dat niet lukken, dan krimpt de Amerikaanse economie zo'n 0,5%.

In Europa gaat de discussie ook over het uitstellen van bezuinigingen, vooral voor de zwakkere landen. Griekenland krijgt hier pas in oktober uitsluitsel over. Duitsland zou niet onwelwillend staan tegenover verlaging van het rentetarief, maar dat lijkt dan ook de enige toezegging.

De Duitse economie zwakt inmiddels ook af. Vorige week stelde de inkoopmanagersindex over de industrie teleur en de export naar Azië zal verder afzwakken. Woensdag spreekt Merkel met Monti, vandaag is er een rapport over de voortgang in Portugal en of dit land nog steeds voldoet aan de voorwaarden voor steun. Vandaag komen ook de Amerikaanse huizenprijzen naar buiten. Zij zullen volgens Theodoor Gilissen Bankiers een lichte stijging laten zien.

Nog meer cijfers op komst

Woensdag volgt de tweede schatting van de groei van de Amerikaanse economie. Verwacht wordt dat de eerdere 1,5% groei opwaarts wordt herzien tot 1,8%.

Dit omdat de handelsbalanscijfers en particuliere investeringen er inmiddels gunstiger uitzien. Donderdag dan persoonlijk inkomen en bestedingen in de VS die beiden licht toenemen.

Vrijdag zoals gezegd de speech van Bernanke en verder nog het Amerikaanse consumentenvertrouwen, een speech van de voorzitter van het steunfonds, de Europese inflatie, die naar verwachting zal oplopen tot 2,5% als gevolg van met name de hogere olieprijzen en de Duitse detailhandelsverkopen.

De Spaanse begroting wordt dan in het Spaanse kabinet besproken. De Financial Times maakt gisteren melding dat de

onafhankelijke regio's de afgesproken tekorten kunnen overschrijden, waardoor het begrotingstekort toch weer hoger zal uitkomen.

Zaterdag komt de officiële inkoopmanagersindices van China, die nog altijd een afzwakkende groei laten zien. Dit officiële cijfer ligt hoger dan de vorige week gepubliceerde index van HSBC.

Het officiële cijfer bevat meer overheidsbedrijven en minder export.

Hoewel qua cijfers dus niet zo'n zware week, kunnen de uitspraken voor schokken zorgen.

Na de aandelenrally is de kans op teleurstellingen groter dan op meevallers. Vrijdag spreekt Bernanke voor het jaarlijkse symposium voor centrale bankiers in Jackson Hole. Zaterdag volgt dan ECB-president Draghi. Het lijkt niet waarschijnlijk dat beide presidenten nieuwe maatregelen aan zullen kondigen, waarop beleggers hopen. Afgelopen week bleek uit de notulen van de Fed dat de centrale bank verdere acties overweegt, maar slechts bij een verslechtering van de economische gang van zaken en mogelijk ook pas na een kostenbatenanalyse, die nog niet is afgerond.Ook Amerikaanse politici aarzelen Inmiddels kan ook in de VS de politieke besluiteloosheid de economische groei aantasten. Vanaf volgend jaar vinden volgens Theodoor Gilissen Bankiers 'automatische' bezuinigingen en lastenverzwaringen plaats. Bereiken de politieke partijen een akkoord over het uitstellen van deze maatregelen, dan kan de economische groei rond de 1,6% uitkomen. Mocht dat niet lukken, dan krimpt de Amerikaanse economie zo'n 0,5%. In Europa gaat de discussie ook over het uitstellen van bezuinigingen, vooral voor de zwakkere landen. Griekenland krijgt hier pas in oktober uitsluitsel over. Duitsland zou niet onwelwillend staan tegenover verlaging van het rentetarief, maar dat lijkt dan ook de enige toezegging. De Duitse economie zwakt inmiddels ook af. Vorige week stelde de inkoopmanagersindex over de industrie teleur en de export naar Azië zal verder afzwakken. Woensdag spreekt Merkel met Monti, vandaag is er een rapport over de voortgang in Portugal en of dit land nog steeds voldoet aan de voorwaarden voor steun. Vandaag komen ook de Amerikaanse huizenprijzen naar buiten. Zij zullen volgens Theodoor Gilissen Bankiers een lichte stijging laten zien.Nog meer cijfers op komst Woensdag volgt de tweede schatting van de groei van de Amerikaanse economie. Verwacht wordt dat de eerdere 1,5% groei opwaarts wordt herzien tot 1,8%. Dit omdat de handelsbalanscijfers en particuliere investeringen er inmiddels gunstiger uitzien. Donderdag dan persoonlijk inkomen en bestedingen in de VS die beiden licht toenemen. Vrijdag zoals gezegd de speech van Bernanke en verder nog het Amerikaanse consumentenvertrouwen, een speech van de voorzitter van het steunfonds, de Europese inflatie, die naar verwachting zal oplopen tot 2,5% als gevolg van met name de hogere olieprijzen en de Duitse detailhandelsverkopen. De Spaanse begroting wordt dan in het Spaanse kabinet besproken. De Financial Times maakt gisteren melding dat de onafhankelijke regio's de afgesproken tekorten kunnen overschrijden, waardoor het begrotingstekort toch weer hoger zal uitkomen. Zaterdag komt de officiële inkoopmanagersindices van China, die nog altijd een afzwakkende groei laten zien. Dit officiële cijfer ligt hoger dan de vorige week gepubliceerde index van HSBC. Het officiële cijfer bevat meer overheidsbedrijven en minder export. Hoewel qua cijfers dus niet zo'n zware week, kunnen de uitspraken voor schokken zorgen.