De goudprijs kan maar op weinig sympathie van de beleggersgemeenschap rekenen. Dit is een heel verschil met de toestand van september 2011.

In die maand bereikte de goudprijs een top van 1.921 dollar. En hoe kan het ook anders: toen wou elke belegger zijn/haar stukje goud kopen. Vandaag zijn goudbeleggers zeer pessimistisch: nagenoeg elke belegger gooit de handdoek in de ring.

Precies de sentimentele omgeving die men verwacht bij een uitbodemingsproces: euforie op de top, pessimisme op de

bodem.

Net nu de Japanse centrale bank de laatste in het rijtje is (na de Fed en de ECB) om de gelddrukpersen aan het werk te

zetten en de Japanse economie met liquiditeiten te overspoelen.

Dit moet een einde maken aan de deflatoire toestand waarin het land van de rijzende zon zich nu al een tijdje bevindt.

Voor fans van het goud zou dit goed nieuws moeten zijn: immers een toenemende geldhoeveelheid (niet enkel in Japan

maar ook in de VSA en de eurozone) zou tot een hogere inflatie moeten leiden. En laat goud nu voor veel analisten de

ideale indekking tegen een hogere inflatie zijn.

De goudprijs kan maar op weinig sympathie van de beleggersgemeenschap rekenen. Dit is een heel verschil met de toestand van september 2011. In die maand bereikte de goudprijs een top van 1.921 dollar. En hoe kan het ook anders: toen wou elke belegger zijn/haar stukje goud kopen. Vandaag zijn goudbeleggers zeer pessimistisch: nagenoeg elke belegger gooit de handdoek in de ring. Precies de sentimentele omgeving die men verwacht bij een uitbodemingsproces: euforie op de top, pessimisme op de bodem. Net nu de Japanse centrale bank de laatste in het rijtje is (na de Fed en de ECB) om de gelddrukpersen aan het werk te zetten en de Japanse economie met liquiditeiten te overspoelen. Dit moet een einde maken aan de deflatoire toestand waarin het land van de rijzende zon zich nu al een tijdje bevindt. Voor fans van het goud zou dit goed nieuws moeten zijn: immers een toenemende geldhoeveelheid (niet enkel in Japan maar ook in de VSA en de eurozone) zou tot een hogere inflatie moeten leiden. En laat goud nu voor veel analisten de ideale indekking tegen een hogere inflatie zijn.