De inzinking in het eerste semester van 2012 kaderde in een wereldwijde afkoeling en woog vooral op de industriële sector. Maar een recente verbetering van de wereldhandel doet hopen op een sterkere prestatie in de tweede helft van dit jaar.

De recente herziening van de IMF groeivoorspelling voor 2012 bevestigt hoe zwak het huidige jaar was op het vlak van economische expansie, en op basis van de beschikbare cijfers verlagen ook de economen van Belfius het verwachte groeicijfer voor 2012 naar 1.8%.

Voor 2013 blijven ze bij hun groeiprognose van 4.0% voor het Braziliaanse BBP, wat duidelijk beter is dan dit jaar maar wel een pak onder het gemiddelde groeitempo blijft van de pre-Lehman periode.

De binnenlandse vraag van de consumenten blijft

ondanks de contractie van de industriële activiteit bijzonder robuust door de positieve ontwikkeling van de werkloosheidsgraad, die een opsteker betekent voor het economische vertrouwen.

Sterke klim kleinhandelsverkopen

Augustus zag een sterke klim van de kleinhandelsverkopen en wanneer ook rekening wordt gehouden met de autoverkopen en de gezinsuitgaven voor bouwprojecten dan was er zelfs een groei te noteren van 15.7% in augustus, de derde maand op rij met een jaar-op-jaar groei sterker dan 10%.

De inzinking in het eerste semester van 2012 kaderde in een wereldwijde afkoeling en woog vooral op de industriële sector. Maar een recente verbetering van de wereldhandel doet hopen op een sterkere prestatie in de tweede helft van dit jaar. De recente herziening van de IMF groeivoorspelling voor 2012 bevestigt hoe zwak het huidige jaar was op het vlak van economische expansie, en op basis van de beschikbare cijfers verlagen ook de economen van Belfius het verwachte groeicijfer voor 2012 naar 1.8%. Voor 2013 blijven ze bij hun groeiprognose van 4.0% voor het Braziliaanse BBP, wat duidelijk beter is dan dit jaar maar wel een pak onder het gemiddelde groeitempo blijft van de pre-Lehman periode. De binnenlandse vraag van de consumenten blijft ondanks de contractie van de industriële activiteit bijzonder robuust door de positieve ontwikkeling van de werkloosheidsgraad, die een opsteker betekent voor het economische vertrouwen. Sterke klim kleinhandelsverkopen Augustus zag een sterke klim van de kleinhandelsverkopen en wanneer ook rekening wordt gehouden met de autoverkopen en de gezinsuitgaven voor bouwprojecten dan was er zelfs een groei te noteren van 15.7% in augustus, de derde maand op rij met een jaar-op-jaar groei sterker dan 10%.