Volgens de Wall Street Journal zou dit probleem niet beperkt blijven tot Griekenland alleen. De krant citeert bronnen in Italië die stellen dat ook een aantal overheden uit dat land gelijkaardige technieken zouden toegepast hebben. Daardoor zou de financiële positie van die overheden nog decennialang zwak zullen blijven.

De vraag is nu of de problemen met derivaten beperkt blijven tot Griekenland en (eventueel) Italië of dat er nog andere landen bij betrokken zijn. Met bijzondere aandacht wordt gekeken naar Portugal en Spanje.

Volgens valutaspecialist Greg Gibbs van Royal Bank of Scotland hebben als gevolg van de nieuwe onrust sommige banken opnieuw moeite om zich te financieren op de interbancaire markt. Gibbs leidt dit af uit het feit dat er meer dan gewoonlijk gebruik wordt gemaakt van de leningsfaciliteiten van de ECB.

Op de valutamarkten is de koers van de euro weggezakt tot in de buurt van een nieuw dieptepunt voor de afgelopen negen dagen. Voor een euro werd vanmorgen op een bepaald moment 1,3532 dollar betaald.

Volgens de Wall Street Journal zou dit probleem niet beperkt blijven tot Griekenland alleen. De krant citeert bronnen in Italië die stellen dat ook een aantal overheden uit dat land gelijkaardige technieken zouden toegepast hebben. Daardoor zou de financiële positie van die overheden nog decennialang zwak zullen blijven. De vraag is nu of de problemen met derivaten beperkt blijven tot Griekenland en (eventueel) Italië of dat er nog andere landen bij betrokken zijn. Met bijzondere aandacht wordt gekeken naar Portugal en Spanje. Volgens valutaspecialist Greg Gibbs van Royal Bank of Scotland hebben als gevolg van de nieuwe onrust sommige banken opnieuw moeite om zich te financieren op de interbancaire markt. Gibbs leidt dit af uit het feit dat er meer dan gewoonlijk gebruik wordt gemaakt van de leningsfaciliteiten van de ECB. Op de valutamarkten is de koers van de euro weggezakt tot in de buurt van een nieuw dieptepunt voor de afgelopen negen dagen. Voor een euro werd vanmorgen op een bepaald moment 1,3532 dollar betaald.