Dit is volgens Maarten Verheyen van beurs.com een vrij onconventionele maatregel en zelfs een primeur. Nooit eerder voerde een centrale bank een negatieve rente in. Draghi wil op deze manier banken dwingen om het overschot aan kapitaal uit te lenen in plaats van het veilig te stallen bij de ECB.

Of het banken ook effectief motiveert om meer risico's te nemen, is nog maar de vraag. Er moet namelijk ook vraag naar leningen zijn vanuit de reële economie.

Gezinnen zijn al een hele tijd voorzichtiger en "deleveragen". Bedrijven zitten eerder met cashoverschotten. Vanuit die hoek mag je misschien niet zo heel veel verwachten. Al is het best mogelijk dat de overnamemarkt weer op gang komt als bedrijven straks vlotter toegang hebben tot kapitaal.

Dit is volgens Maarten Verheyen van beurs.com een vrij onconventionele maatregel en zelfs een primeur. Nooit eerder voerde een centrale bank een negatieve rente in. Draghi wil op deze manier banken dwingen om het overschot aan kapitaal uit te lenen in plaats van het veilig te stallen bij de ECB. Of het banken ook effectief motiveert om meer risico's te nemen, is nog maar de vraag. Er moet namelijk ook vraag naar leningen zijn vanuit de reële economie. Gezinnen zijn al een hele tijd voorzichtiger en "deleveragen". Bedrijven zitten eerder met cashoverschotten. Vanuit die hoek mag je misschien niet zo heel veel verwachten. Al is het best mogelijk dat de overnamemarkt weer op gang komt als bedrijven straks vlotter toegang hebben tot kapitaal.