Hans Stoter, Head of Credits & Head and Lead Portfolio Manager Global High Yield bij ING: "Van oudsher beschouwen beleggers staatsobligaties met een AAA-rating als de Duitse bunds en de US-treasuries als risicovrij. Het is namelijk uiterst moeilijk voor te stellen dat deze landen ooit hun verplichtingen jegens geldschieters zouden verzaken. Totdat Standard & Poor onlangs plots met de mededeling kwam dat het er helemaal niet meer zo zeker van is of de AAA-status van de Amerikaanse staatsobligaties wel zal kunnen worden gehandhaafd."

Het ratingbureau zei dat er een kans van een op drie is dat de rating binnen nu en twee jaar wordt verlaagd. En zo is het debat over wat nu eigenlijk echt 'risicovrij' is actueler geworden dan ooit tevoren.

Stoter: "De Amerikaanse ontwikkelingen komen bovendien nog eens boven op de talrijke downgrades van de zwakste Europese lidstaten als Griekenland, Portugal en Ierland en de (mogelijke) downgrades van sterkere lidstaten als Spanje en België. Ook de rating van de Japanse staatsobligaties werd in de afgelopen maanden naar beneden bijgesteld en mogelijk volgen er in de toekomst nog verdere afwaarderingen."

Hans Stoter, Head of Credits & Head and Lead Portfolio Manager Global High Yield bij ING: "Van oudsher beschouwen beleggers staatsobligaties met een AAA-rating als de Duitse bunds en de US-treasuries als risicovrij. Het is namelijk uiterst moeilijk voor te stellen dat deze landen ooit hun verplichtingen jegens geldschieters zouden verzaken. Totdat Standard & Poor onlangs plots met de mededeling kwam dat het er helemaal niet meer zo zeker van is of de AAA-status van de Amerikaanse staatsobligaties wel zal kunnen worden gehandhaafd." Het ratingbureau zei dat er een kans van een op drie is dat de rating binnen nu en twee jaar wordt verlaagd. En zo is het debat over wat nu eigenlijk echt 'risicovrij' is actueler geworden dan ooit tevoren. Stoter: "De Amerikaanse ontwikkelingen komen bovendien nog eens boven op de talrijke downgrades van de zwakste Europese lidstaten als Griekenland, Portugal en Ierland en de (mogelijke) downgrades van sterkere lidstaten als Spanje en België. Ook de rating van de Japanse staatsobligaties werd in de afgelopen maanden naar beneden bijgesteld en mogelijk volgen er in de toekomst nog verdere afwaarderingen."