De fysieke goudmarkt is weliswaar nog steeds belangrijker, maar inmiddels is de papieren goudmarkt veel belangrijker geworden.

Die papieren goudmarkt omvat onder andere ook de futuresmarkt, maar veel belangrijker is nog de markt voor ETF's. Het zijn deze beleggingsfondsen in goud die in grote lijnen verantwoordelijk waren voor de slachtpartij die de goudprijs half mei beleefde.

Fondsen als SPDR Gold Trust maken het makkelijker voor gewone beleggers om goud te kopen, maar de keerzijde van de medaille is dat ze het al even makkelijk maken om goud weer te verkopen. Op maandbasis verkocht SPDR Gold Trust 143 ton goud, wat de prijsval nog in een stroomversnelling bracht.

De fysieke goudmarkt is weliswaar nog steeds belangrijker, maar inmiddels is de papieren goudmarkt veel belangrijker geworden. Die papieren goudmarkt omvat onder andere ook de futuresmarkt, maar veel belangrijker is nog de markt voor ETF's. Het zijn deze beleggingsfondsen in goud die in grote lijnen verantwoordelijk waren voor de slachtpartij die de goudprijs half mei beleefde. Fondsen als SPDR Gold Trust maken het makkelijker voor gewone beleggers om goud te kopen, maar de keerzijde van de medaille is dat ze het al even makkelijk maken om goud weer te verkopen. Op maandbasis verkocht SPDR Gold Trust 143 ton goud, wat de prijsval nog in een stroomversnelling bracht.