De nettowinst in het vierde kwartaal kwam uit op USD 589 miljoen, oftewel USD 0,63 per aandeel: twee cent boven de gemiddelde verwachting van analisten.

Zoals verwacht was Noord-Amerika opnieuw de zwakke plek in de kwartaalresultaten. Doordat HAL door overproductie lagere prijzen kon vragen, hogere prijzen moest betalen voor guar (nodig om schaliegas uit de grond te halen), en een afname van de activiteiten zag, daalde de operationele marge naar 12,4%.

Dat is meer dan 50% lager dan een jaar geleden en 2,5% lager dan in het voorgaande kwartaal. De marge op de internationale activiteiten steeg juist verrassend met meer dan 2%, door een toename van activiteit en een verbetering van de prijzen.

HAL is optimistischer over de vooruitzichten in Noord-Amerika voor 2013. Het bedrijf verwacht dat het aantal boorplatformen hoger zal zijn dan in het vierde kwartaal, maar nog wel iets lager dan in 2012.

Verder is Halliburton overtuigd dat de marges in Noord-Amerika dit jaar zullen herstellen zodra de hogere guarprijzen zijn verwerkt. Dan verwacht het bedrijf ook te kunnen profiteren van de strategische plannen die het heeft ingezet.

Het lijkt erop dat de marge in Noord-Amerika is uitgebodemd of dat dit in het eerste kwartaal zal gebeuren. Beleggers kunnen in 2013 verdere verbetering van de marge verwachten.

Daarnaast ziet het er naar uit dat de lagere marge compleet is verwerkt in de koers van Halliburton en dat beleggers opgelucht zullen zijn te horen dat de bodem bereikt of in zicht is.

Daarnaast heeft het langverwachte herstel van de internationale activiteiten nu krachtig zijn intrede gedaan. Daardoor zal de operationele marge verbeteren.

Deze aankomende verbetering in de winstvooruitzichten wordt nog niet weerspiegeld in de koers of de winstverwachtingen van analisten.

Ondanks het recente koersherstel is de koers/winstverhouding nog altijd 12,7. Historisch gezien lag dit getal tussen de 11 en de 21, dus de huidige waardering ligt aan de onderkant van deze bandbreedte.

Daarom herhalen we de analisten van ABN Amro koopadvies met de vermelding op de Aanbevolen Lijst en een koersdoel van USD 49.

De nettowinst in het vierde kwartaal kwam uit op USD 589 miljoen, oftewel USD 0,63 per aandeel: twee cent boven de gemiddelde verwachting van analisten. Zoals verwacht was Noord-Amerika opnieuw de zwakke plek in de kwartaalresultaten. Doordat HAL door overproductie lagere prijzen kon vragen, hogere prijzen moest betalen voor guar (nodig om schaliegas uit de grond te halen), en een afname van de activiteiten zag, daalde de operationele marge naar 12,4%. Dat is meer dan 50% lager dan een jaar geleden en 2,5% lager dan in het voorgaande kwartaal. De marge op de internationale activiteiten steeg juist verrassend met meer dan 2%, door een toename van activiteit en een verbetering van de prijzen. HAL is optimistischer over de vooruitzichten in Noord-Amerika voor 2013. Het bedrijf verwacht dat het aantal boorplatformen hoger zal zijn dan in het vierde kwartaal, maar nog wel iets lager dan in 2012. Verder is Halliburton overtuigd dat de marges in Noord-Amerika dit jaar zullen herstellen zodra de hogere guarprijzen zijn verwerkt. Dan verwacht het bedrijf ook te kunnen profiteren van de strategische plannen die het heeft ingezet. Het lijkt erop dat de marge in Noord-Amerika is uitgebodemd of dat dit in het eerste kwartaal zal gebeuren. Beleggers kunnen in 2013 verdere verbetering van de marge verwachten. Daarnaast ziet het er naar uit dat de lagere marge compleet is verwerkt in de koers van Halliburton en dat beleggers opgelucht zullen zijn te horen dat de bodem bereikt of in zicht is. Daarnaast heeft het langverwachte herstel van de internationale activiteiten nu krachtig zijn intrede gedaan. Daardoor zal de operationele marge verbeteren. Deze aankomende verbetering in de winstvooruitzichten wordt nog niet weerspiegeld in de koers of de winstverwachtingen van analisten. Ondanks het recente koersherstel is de koers/winstverhouding nog altijd 12,7. Historisch gezien lag dit getal tussen de 11 en de 21, dus de huidige waardering ligt aan de onderkant van deze bandbreedte. Daarom herhalen we de analisten van ABN Amro koopadvies met de vermelding op de Aanbevolen Lijst en een koersdoel van USD 49.