Het bedrijf heeft inmiddels een schikking getroffen met de Amerikaanse justitie. Halliburton bekent op een punt schuld en betaalt daarvoor de maximale boete van USD 200.000.

Ook krijgt het een voorwaardelijke straf van drie jaar. Daarnaast wordt USD 55 miljoen gedoneerd aan de National Fish and Wildlife Foundation.

Halliburton leverde het cement bij de bouw van het BP-boorplatform in de Golf van Mexico. Op 20 april 2010 ontplofte door fouten in de cementconstructie de boorput en kwamen elf mensen om het leven en stroomde honderden miljoenen liters olie de zee in.

Het was de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis. In de nasleep van de ramp gaf het bedrijf medewerkers opdracht om te onderzoeken wat er zou zijn gebeurd als BP niet zes maar de geadviseerde 21 stabilisatoren had gebruikt voor de boorput.

Dat had niets uitgemaakt, waarop Halliburton medewerkers sommeerde het bewijsmateriaal te vernietigen.

Halliburton ontloopt strafrechtelijke vervolging maar moet nog andere rechtszaken rond de olieramp afhandelen met naar verwachting hogere boetes.

Daarvoor is USD 1 miljard opzij gezet. Eventuele schikkingsvoorstellen daartoe zijn vertraagd omdat BP het niet eens is met enkele voorzieningen die zijn getroffen in de schikking met Justitie. ABN Amro blijft neutraal.

Het bedrijf heeft inmiddels een schikking getroffen met de Amerikaanse justitie. Halliburton bekent op een punt schuld en betaalt daarvoor de maximale boete van USD 200.000. Ook krijgt het een voorwaardelijke straf van drie jaar. Daarnaast wordt USD 55 miljoen gedoneerd aan de National Fish and Wildlife Foundation. Halliburton leverde het cement bij de bouw van het BP-boorplatform in de Golf van Mexico. Op 20 april 2010 ontplofte door fouten in de cementconstructie de boorput en kwamen elf mensen om het leven en stroomde honderden miljoenen liters olie de zee in. Het was de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis. In de nasleep van de ramp gaf het bedrijf medewerkers opdracht om te onderzoeken wat er zou zijn gebeurd als BP niet zes maar de geadviseerde 21 stabilisatoren had gebruikt voor de boorput. Dat had niets uitgemaakt, waarop Halliburton medewerkers sommeerde het bewijsmateriaal te vernietigen. Halliburton ontloopt strafrechtelijke vervolging maar moet nog andere rechtszaken rond de olieramp afhandelen met naar verwachting hogere boetes. Daarvoor is USD 1 miljard opzij gezet. Eventuele schikkingsvoorstellen daartoe zijn vertraagd omdat BP het niet eens is met enkele voorzieningen die zijn getroffen in de schikking met Justitie. ABN Amro blijft neutraal.