De verstrakking van de kredietverlening kadert in de pogingen van de Chinese overheid om een oververhitting van de economie te voorkomen. Door kredieten makkelijk beschikbaar te maken, worden sommige sectoren met overcapaciteit geconfronteerd.

Industrial & Commercial Bank of China zal vooral leningen voor de aankoop van vastgoed en voor investeringen in milieuonvriendelijke of energie-intensieve strenger gaan controleren.

De Chinese overheid waarschuwde dat in een aantal sectoren sprake is van overinvesteringen. Dat zou met name gelden voor de staal- en voor de cementsector. Beijing vreest daarnaast dat zowel de vastgoedmarkt als de beurs een zeepbel dreigen te worden.

Volgens een vanmorgen bekendgemaakte raming zou de ingreep van Industrial & Commercial Bank of China niet overbodig zijn, want in januari zouden er driemaal meer kredieten zijn toegestaan dan in de drie maanden voordien.

Liu Mingkang, de toezichthouder op de Chinese banksector, heeft als doelstelling om de banken dit jaar nog maximaal 7500 miljard yuan te ontlenen, tegenover 9500 miljard yuan in 2009.

De verstrakking van de kredietverlening kadert in de pogingen van de Chinese overheid om een oververhitting van de economie te voorkomen. Door kredieten makkelijk beschikbaar te maken, worden sommige sectoren met overcapaciteit geconfronteerd. Industrial & Commercial Bank of China zal vooral leningen voor de aankoop van vastgoed en voor investeringen in milieuonvriendelijke of energie-intensieve strenger gaan controleren. De Chinese overheid waarschuwde dat in een aantal sectoren sprake is van overinvesteringen. Dat zou met name gelden voor de staal- en voor de cementsector. Beijing vreest daarnaast dat zowel de vastgoedmarkt als de beurs een zeepbel dreigen te worden. Volgens een vanmorgen bekendgemaakte raming zou de ingreep van Industrial & Commercial Bank of China niet overbodig zijn, want in januari zouden er driemaal meer kredieten zijn toegestaan dan in de drie maanden voordien. Liu Mingkang, de toezichthouder op de Chinese banksector, heeft als doelstelling om de banken dit jaar nog maximaal 7500 miljard yuan te ontlenen, tegenover 9500 miljard yuan in 2009.