Inmiddels is echter duidelijk geworden dat de Chinezen veel grondstoffen voor heel andere doeleinden hebben aangewend. Niet alleen ijzererts en koper, maar ook sojabonen, palmolie, rubber, aluminium, goud, koper, nikkel enzovoort werden gebruikt als onderpand voor allerlei operaties met derivaten.

Die speculatieve operaties hebben de prijzen voor grondstoffen ondersteund, maar dreigen zich nu als een boomerang tegen de markt te keren. Specialisten spreken van de Chinese Commodity Funding Deals (met hoofdletter) die er toe kunnen leiden dat de grondstoffenprijzen zullen instorten als China begint te wankelen.

Inmiddels is echter duidelijk geworden dat de Chinezen veel grondstoffen voor heel andere doeleinden hebben aangewend. Niet alleen ijzererts en koper, maar ook sojabonen, palmolie, rubber, aluminium, goud, koper, nikkel enzovoort werden gebruikt als onderpand voor allerlei operaties met derivaten. Die speculatieve operaties hebben de prijzen voor grondstoffen ondersteund, maar dreigen zich nu als een boomerang tegen de markt te keren. Specialisten spreken van de Chinese Commodity Funding Deals (met hoofdletter) die er toe kunnen leiden dat de grondstoffenprijzen zullen instorten als China begint te wankelen.