Heel wat grondstoffen - gaan van goud over olie tot graan - zijn vorige week in prijs gestegen. Die prijsstijging ging gepaard met een toename van de vraag, wat door de analisten als een positief signaal wordt geïnterpreteerd.

Art Hogan, managing director bij Jefferies, told CNBC, is van mening dat de opwaartse trend bij de grondstoffen momenteel belangrijker is voor de evolutie van de S&P dan de bewegingen bij de financials.

De rally op de beurzen heeft in de visie van Hogan daarom vastere voet onder de grond dan op het eerste gezicht zou blijken. De olieprijs heeft vorige week opnieuw (tijdelijk) de kaap van 50 dollar bereikt, terwijl goud in vijf van de zeven laatste handelssessies duurder is geworden. Zelfs de markt voor landbouwproducten komt langzaam maar zeker uit een diep dal gekropen.

Mark Schultz, chef analist bij Northstar Commodity in Minneapolis, deelt het optimisme van Hogan gedeeltelijk. Schultz wil echter nog meer betrouwbare signalen zien die wijzen op een economische opleving. Hij houdt in dat verband vooral de evolutie van de koperprijs nauwgezet in de gaten.

De Reuters/Jefferies CRB Index, de toonaangevende grondstoffenindex, noteert nog steeds 38% onder het niveau van een jaar geleden maar heeft recent eveneens een herstel laten zien.

Heel wat grondstoffen - gaan van goud over olie tot graan - zijn vorige week in prijs gestegen. Die prijsstijging ging gepaard met een toename van de vraag, wat door de analisten als een positief signaal wordt geïnterpreteerd. Art Hogan, managing director bij Jefferies, told CNBC, is van mening dat de opwaartse trend bij de grondstoffen momenteel belangrijker is voor de evolutie van de S&P dan de bewegingen bij de financials. De rally op de beurzen heeft in de visie van Hogan daarom vastere voet onder de grond dan op het eerste gezicht zou blijken. De olieprijs heeft vorige week opnieuw (tijdelijk) de kaap van 50 dollar bereikt, terwijl goud in vijf van de zeven laatste handelssessies duurder is geworden. Zelfs de markt voor landbouwproducten komt langzaam maar zeker uit een diep dal gekropen. Mark Schultz, chef analist bij Northstar Commodity in Minneapolis, deelt het optimisme van Hogan gedeeltelijk. Schultz wil echter nog meer betrouwbare signalen zien die wijzen op een economische opleving. Hij houdt in dat verband vooral de evolutie van de koperprijs nauwgezet in de gaten. De Reuters/Jefferies CRB Index, de toonaangevende grondstoffenindex, noteert nog steeds 38% onder het niveau van een jaar geleden maar heeft recent eveneens een herstel laten zien.