Volgens Goldman Sachs zal het groeitempo in China en in andere BRIC-landen op lange termijn automatisch vertragen, dit naarmate de beroepsbevolking trager zal gaan groeien om vervolgens te krimpen. Dat geldt voor China, maar ook voor India, Brazilië en Rusland.

De analisten van Goldman Sachs zien daarmee een belangrijke motor voor de groei van de wereldeconomie wegvallen. In eerste instantie kan de fakkel worden overgenomen door andere groeilanden zoals Indonesië, Thailand en Cambodja, maar deze landen zijn hoe dan ook kleiner dan de 4 BRIC-landen.

Groeimodel BRIC-landen stevent op flessenhals af

Gou Kaihong, fund manager bij Lombarda China Fund Management Co, is van mening dat het groeimodel van de BRIC-landen op een flessenhals afstevent. Hij is nochtans positief voor de Chinese economie in 2012, want die groeit opnieuw aan een sneller tempo. Het Lombarda China New Momentum dat Gou beheert, heeft dit jaar dan ook een rendement van 17% opgeleverd.

Gisteren werd nog bekendgemaakt dat de nieuwe leningen bij de Chinese banken met 49% zijn gegroeid tot 1010 miljard yuan, terwijl de industriële productie steeg met 11,90% op jaarbasis. Laatstgenoemd percentage overtrof de verwachtingen van de analisten. President Hu Jintao verklaarde onlangs nog dat de Chinese economie in de komende maanden en jaren aan een stevig tempo zal blijven groeien.

Volgens Goldman Sachs zal het groeitempo in China en in andere BRIC-landen op lange termijn automatisch vertragen, dit naarmate de beroepsbevolking trager zal gaan groeien om vervolgens te krimpen. Dat geldt voor China, maar ook voor India, Brazilië en Rusland. De analisten van Goldman Sachs zien daarmee een belangrijke motor voor de groei van de wereldeconomie wegvallen. In eerste instantie kan de fakkel worden overgenomen door andere groeilanden zoals Indonesië, Thailand en Cambodja, maar deze landen zijn hoe dan ook kleiner dan de 4 BRIC-landen.Groeimodel BRIC-landen stevent op flessenhals af Gou Kaihong, fund manager bij Lombarda China Fund Management Co, is van mening dat het groeimodel van de BRIC-landen op een flessenhals afstevent. Hij is nochtans positief voor de Chinese economie in 2012, want die groeit opnieuw aan een sneller tempo. Het Lombarda China New Momentum dat Gou beheert, heeft dit jaar dan ook een rendement van 17% opgeleverd. Gisteren werd nog bekendgemaakt dat de nieuwe leningen bij de Chinese banken met 49% zijn gegroeid tot 1010 miljard yuan, terwijl de industriële productie steeg met 11,90% op jaarbasis. Laatstgenoemd percentage overtrof de verwachtingen van de analisten. President Hu Jintao verklaarde onlangs nog dat de Chinese economie in de komende maanden en jaren aan een stevig tempo zal blijven groeien.