Sinds oktober presteerden groeimarktaandelen 8 procentpunten minder goed dan aandelen van de ontwikkelde markten. De toenemende inflatiedruk heeft tot een verdere verstrakking van het monetaire beleid geleid.

Dat zou volgens ING op zich al een negatieve impact moeten hebben op de groeivooruitzichten van de binnenlandse vraag in heel de opkomende wereld.

De relatief zwakke positie van de opkomende markten ten opzichte van de ontwikkelde markten de voorbije maanden is voor een groot deel te verklaren door het kleiner wordende groeiverschil tussen de opkomende en de ontwikkelde markten.

De sociale en politieke onrust in het Midden-Oosten, en de mogelijke gevolgen ervan voor de olieprijzen, werkt het inflatieprobleem in de groeilanden nog in de hand.

Als gevolg daarvan staan volgens ING de kapitaalstromen naar groeimarkten meer onder druk dan voordat de opschudding begon.

Sinds oktober presteerden groeimarktaandelen 8 procentpunten minder goed dan aandelen van de ontwikkelde markten. De toenemende inflatiedruk heeft tot een verdere verstrakking van het monetaire beleid geleid. Dat zou volgens ING op zich al een negatieve impact moeten hebben op de groeivooruitzichten van de binnenlandse vraag in heel de opkomende wereld. De relatief zwakke positie van de opkomende markten ten opzichte van de ontwikkelde markten de voorbije maanden is voor een groot deel te verklaren door het kleiner wordende groeiverschil tussen de opkomende en de ontwikkelde markten. De sociale en politieke onrust in het Midden-Oosten, en de mogelijke gevolgen ervan voor de olieprijzen, werkt het inflatieprobleem in de groeilanden nog in de hand. Als gevolg daarvan staan volgens ING de kapitaalstromen naar groeimarkten meer onder druk dan voordat de opschudding begon.