Premier Wen Jiabao riep onlangs op om maatregelen te treffen om meer sociale onrust te voorkomen. Beijing verhoogt het minimummaandloon van 800 naar 960 yuan.

Henan, de provincie in Centraal-China met de grootste bevolking, voert zelfs een verhoging van het minimumloon met 33% tot 600 yuan door. In andere provincies en steden zijn er gelijkaardige maatregelen aangekondigd.

De afgelopen weken waren er stakingen voor loonsverhogingen in verschillende fabrieken, waaronder die van Toyota en Honda. Ook buiten de sector weerklinkt de roep voor hogere lonen.

Stephen Roach, bij Morgan Stanley chairman Asia, spreekt van een stap in de goede richting. De doorsnee Chinees heeft een zeer laag inkomen in vergelijking met het BBP en loonsverhogingen kunnen de binnenlandse consumptie doen toenemen.

Premier Wen Jiabao riep onlangs op om maatregelen te treffen om meer sociale onrust te voorkomen. Beijing verhoogt het minimummaandloon van 800 naar 960 yuan. Henan, de provincie in Centraal-China met de grootste bevolking, voert zelfs een verhoging van het minimumloon met 33% tot 600 yuan door. In andere provincies en steden zijn er gelijkaardige maatregelen aangekondigd. De afgelopen weken waren er stakingen voor loonsverhogingen in verschillende fabrieken, waaronder die van Toyota en Honda. Ook buiten de sector weerklinkt de roep voor hogere lonen. Stephen Roach, bij Morgan Stanley chairman Asia, spreekt van een stap in de goede richting. De doorsnee Chinees heeft een zeer laag inkomen in vergelijking met het BBP en loonsverhogingen kunnen de binnenlandse consumptie doen toenemen.