Dit doet volgens Belfius Research de vrees rijzen dat ook in het vierde kwartaal de groei negatief zou kunnen zijn voor de eurozone als geheel.

In het tweede kwartaal van 2012 bleef de particuliere consumptie afnemen met -0,4% op kwartaalbasis en dit was de derde maal op rij.

De particuliere consumptie lag aldus 0,9% lager dan een jaar geleden. In september daalde het vertrouwen van de consumenten met 1,3 punten tot -25,9 punten.

Men noteerde een verslechtering van de verwachtingen inzake de algemene economische situatie, hun financiële positie en de toekomstige spaarmogelijkheden.

Wel was er een stabilisatie van de vrees voor werkloosheid, nadat deze de voorgaande maanden sterk was opgelopen. Het volume van de omzet in de kleinhandel lag in september 0,2% lager dan in augustus, maar tegenover september 2011 beliep de afname -0,8%.

De investeringen zijn in het tweede kwartaal afgenomen met 1,5% tegenover het voorgaande kwartaal toen er ook reeds een krimp was met 1,2%.

Maar tegenover het tweede kwartaal van 2011 beliep de afname -3,6%. De bezettingsgraad van het productievermogen daalde in het derde kwartaal van 79,7% naar 77,8% en ligt nu volgens Belfius Research duidelijk beneden het gemiddelde op lange termijn van 81,4%.

De Europese Commissie verwacht een krimp van de bedrijfsinvesteringen over geheel 2012 met -4,5%, maar in 2013 zou er een kleine herneming komen met 0,2%.

In september is de geharmoniseerde werkloosheidsgraad verder blijven oplopen tot 11,6%. Het is het hoogste peil sinds Eurostat deze reeks startte in 1995. Een jaar geleden beliep deze nog 10,3%.

Dit doet volgens Belfius Research de vrees rijzen dat ook in het vierde kwartaal de groei negatief zou kunnen zijn voor de eurozone als geheel. In het tweede kwartaal van 2012 bleef de particuliere consumptie afnemen met -0,4% op kwartaalbasis en dit was de derde maal op rij. De particuliere consumptie lag aldus 0,9% lager dan een jaar geleden. In september daalde het vertrouwen van de consumenten met 1,3 punten tot -25,9 punten. Men noteerde een verslechtering van de verwachtingen inzake de algemene economische situatie, hun financiële positie en de toekomstige spaarmogelijkheden. Wel was er een stabilisatie van de vrees voor werkloosheid, nadat deze de voorgaande maanden sterk was opgelopen. Het volume van de omzet in de kleinhandel lag in september 0,2% lager dan in augustus, maar tegenover september 2011 beliep de afname -0,8%. De investeringen zijn in het tweede kwartaal afgenomen met 1,5% tegenover het voorgaande kwartaal toen er ook reeds een krimp was met 1,2%. Maar tegenover het tweede kwartaal van 2011 beliep de afname -3,6%. De bezettingsgraad van het productievermogen daalde in het derde kwartaal van 79,7% naar 77,8% en ligt nu volgens Belfius Research duidelijk beneden het gemiddelde op lange termijn van 81,4%. De Europese Commissie verwacht een krimp van de bedrijfsinvesteringen over geheel 2012 met -4,5%, maar in 2013 zou er een kleine herneming komen met 0,2%. In september is de geharmoniseerde werkloosheidsgraad verder blijven oplopen tot 11,6%. Het is het hoogste peil sinds Eurostat deze reeks startte in 1995. Een jaar geleden beliep deze nog 10,3%.