Vlak voor de publicatie van de cijfers verklaarde de Chinese regering nog dat een uitdaging zou zijn om tijdens de tweede helft van het jaar een groei van de export met 10% te realiseren. In juli werd dat objectief nog eens herhaald. De Chinese economie is dus in snel tempo aan het vertragen.

Met name de Europese schuldencrisis zou debet zijn aan de terugval in de export. De tegenvallende Chinese exportcijfers blijven niet zonder gevolgen voor de beurzen, de belangrijkste beursindices noteren in het rood. Van een echte uitverkoop is echter geen sprake.

HSBC PMI licht boven de prognoses

Het ratingagentschap Moody's zegde de sterke eurolanden Duitsland, Nederland en Luxemburg de wacht aan door de vooruitzichten op negatief te zetten.

Het Europese stabiliteitsfonds EFSF kreeg hetzelfde lot toebedeeld. Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, zei twee weken geleden op een persconferentie dat de ECB er alles zal aan doen om de euro te redden.

Een voorlopige index die de activiteit in de Chinese verwerkende industrie meet (HSBC PMI), kwam licht boven de

verwachtingen uit.

De PMI index voor de eurozone viel tegen en daalde naar het laagste niveau sinds juni 2009. Het Britse bbp viel in het tweede kwartaal met 0,7 procent terug na een daling met 0,3 procent in het eerste kwartaal.

Vlak voor de publicatie van de cijfers verklaarde de Chinese regering nog dat een uitdaging zou zijn om tijdens de tweede helft van het jaar een groei van de export met 10% te realiseren. In juli werd dat objectief nog eens herhaald. De Chinese economie is dus in snel tempo aan het vertragen. Met name de Europese schuldencrisis zou debet zijn aan de terugval in de export. De tegenvallende Chinese exportcijfers blijven niet zonder gevolgen voor de beurzen, de belangrijkste beursindices noteren in het rood. Van een echte uitverkoop is echter geen sprake.HSBC PMI licht boven de prognoses Het ratingagentschap Moody's zegde de sterke eurolanden Duitsland, Nederland en Luxemburg de wacht aan door de vooruitzichten op negatief te zetten. Het Europese stabiliteitsfonds EFSF kreeg hetzelfde lot toebedeeld. Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, zei twee weken geleden op een persconferentie dat de ECB er alles zal aan doen om de euro te redden. Een voorlopige index die de activiteit in de Chinese verwerkende industrie meet (HSBC PMI), kwam licht boven de verwachtingen uit. De PMI index voor de eurozone viel tegen en daalde naar het laagste niveau sinds juni 2009. Het Britse bbp viel in het tweede kwartaal met 0,7 procent terug na een daling met 0,3 procent in het eerste kwartaal.