Zelfs de Chinese premier Wen Jiabao moest recent toegeven dat de neerwaartse druk op de economie groter is dan iemand ooit had verwacht.

Zijn uitspraken waren de meest veelzeggende die tot dusver door een Chinese official werden geuit. Volgens The New York Times probeerde Jiabao de pil nog wat te verzachten door over een voorlopig stabiele groei te spreken. Daarmee wist hij echter niet te overtuigen.

Op weg naar zerogroei

De meeste analisten verwachten dat de Chinese economie dit jaar met 7 tot 8% gaat groeien, wat een duidelijke vertraging betekent tegenover de groei van 10% en meer die over de afgelopen jaren werd gerealiseerd. Maar mogelijk is die verwachting van een groei met 7 tot 8% nog te hoog gegrepen.

Gordon Chang, columnist bij Forbes columnist en auteur van het boek "The Coming Collapse of China" vreest dat China dit jaar op een nulgroei afstevent en baseert zich daarvoor op de evolutie van de elektriciteitsconsumptie.

Die steeg in april met slechts 0,70%, of aan het laagste tempo in bijna drie jaar. Chang is van mening dat de groei van de elektriciteitsconsumptie hoger ligt dan die van de economie, zodat laatstgenoemde daadwerkelijk met een nulgroei wordt geconfronteerd.

Zelfs de Chinese premier Wen Jiabao moest recent toegeven dat de neerwaartse druk op de economie groter is dan iemand ooit had verwacht. Zijn uitspraken waren de meest veelzeggende die tot dusver door een Chinese official werden geuit. Volgens The New York Times probeerde Jiabao de pil nog wat te verzachten door over een voorlopig stabiele groei te spreken. Daarmee wist hij echter niet te overtuigen. Op weg naar zerogroei De meeste analisten verwachten dat de Chinese economie dit jaar met 7 tot 8% gaat groeien, wat een duidelijke vertraging betekent tegenover de groei van 10% en meer die over de afgelopen jaren werd gerealiseerd. Maar mogelijk is die verwachting van een groei met 7 tot 8% nog te hoog gegrepen. Gordon Chang, columnist bij Forbes columnist en auteur van het boek "The Coming Collapse of China" vreest dat China dit jaar op een nulgroei afstevent en baseert zich daarvoor op de evolutie van de elektriciteitsconsumptie. Die steeg in april met slechts 0,70%, of aan het laagste tempo in bijna drie jaar. Chang is van mening dat de groei van de elektriciteitsconsumptie hoger ligt dan die van de economie, zodat laatstgenoemde daadwerkelijk met een nulgroei wordt geconfronteerd.