Over hoeveel die precies zal zijn, lopen de meningen van officiële instanties, bankeconomen en werkgeversorganisaties uiteen, gaande van een (zo goed als) nulgroei (bijv. IMFprognose

van 0,3%) tot nog een groei richting één procent (bijv. EC-prognose van 0,7%).

Met een verwachte groei van 0,6% sluit Johan Van Gompel zich aan bij het laatste kamp. Naast het negatieve nieuws zijn er ook lichtpuntjes die een wat minder pessimistische visie rechtvaardigen. In het derde kwartaal verstevigde de dynamiek van de kleinhandelsverkopen, tegen de negatieve ontwikkeling van het consumentenvertrouwen in.

De overheidssanering zal in 2013 opnieuw wegen op de koopkracht van de gezinnen, maar daar staat tegenover dat de inflatie tot bijna 1,5% zal zakken. Ook het jaargroeitempo van de kredietverlening aan de bedrijven lijkt recent opnieuw wat te versnellen.

Van Gompel gaat er ten slotte van uit dat de maatregelen om de eurocrisis te bestrijden het vertrouwensverlies van bedrijven en gezinnen geleidelijk zal doen keren, wat een voorzichtige conjunctuuropleving in de eurozone zal teweegbrengen. Voor Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor België, ramen wij de groei voor 2013 op 1,1%.

Over hoeveel die precies zal zijn, lopen de meningen van officiële instanties, bankeconomen en werkgeversorganisaties uiteen, gaande van een (zo goed als) nulgroei (bijv. IMFprognose van 0,3%) tot nog een groei richting één procent (bijv. EC-prognose van 0,7%). Met een verwachte groei van 0,6% sluit Johan Van Gompel zich aan bij het laatste kamp. Naast het negatieve nieuws zijn er ook lichtpuntjes die een wat minder pessimistische visie rechtvaardigen. In het derde kwartaal verstevigde de dynamiek van de kleinhandelsverkopen, tegen de negatieve ontwikkeling van het consumentenvertrouwen in. De overheidssanering zal in 2013 opnieuw wegen op de koopkracht van de gezinnen, maar daar staat tegenover dat de inflatie tot bijna 1,5% zal zakken. Ook het jaargroeitempo van de kredietverlening aan de bedrijven lijkt recent opnieuw wat te versnellen. Van Gompel gaat er ten slotte van uit dat de maatregelen om de eurocrisis te bestrijden het vertrouwensverlies van bedrijven en gezinnen geleidelijk zal doen keren, wat een voorzichtige conjunctuuropleving in de eurozone zal teweegbrengen. Voor Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor België, ramen wij de groei voor 2013 op 1,1%.