Het nieuws dat er vervroegde verkiezingen komen in Griekenland, heeft een duidelijk effect op de langetermijnrente van het land.

De rente op tien jaar is maandag meer dan 100 basispunten de hoogte ingegaan, tot 9,22 procent.

De beurs van Athene herstelt maandagnamiddag na een flinke duik, maar staat nog steeds 6,5 procent onder de vorige slotkoers.

Bij de andere eurolanden zijn er beperkte schommelingen van de rentes.

Dat de Griekse rente hoger klimt, maakt het voor de Griekse overheid moeilijker om haar schulden te financieren.

Dat de aandelen op de beursvloer in Athene rood kleuren, wijst erop dat beleggers vrezen dat Syriza, de extreemlinkse politieke parij die goed scoort in de polls, het Griekse heft in handen krijgt. Beleggers gaan er vanuit dat Syriza - in het geval de partij aan de macht komt - de door de trojka opgelegde hervormingsplannen opbergt, en een nieuwe eurocrisis bijgevolg onvermijdelijk wordt.(Belga/BO)

Het nieuws dat er vervroegde verkiezingen komen in Griekenland, heeft een duidelijk effect op de langetermijnrente van het land. De rente op tien jaar is maandag meer dan 100 basispunten de hoogte ingegaan, tot 9,22 procent. De beurs van Athene herstelt maandagnamiddag na een flinke duik, maar staat nog steeds 6,5 procent onder de vorige slotkoers. Bij de andere eurolanden zijn er beperkte schommelingen van de rentes. Dat de Griekse rente hoger klimt, maakt het voor de Griekse overheid moeilijker om haar schulden te financieren. Dat de aandelen op de beursvloer in Athene rood kleuren, wijst erop dat beleggers vrezen dat Syriza, de extreemlinkse politieke parij die goed scoort in de polls, het Griekse heft in handen krijgt. Beleggers gaan er vanuit dat Syriza - in het geval de partij aan de macht komt - de door de trojka opgelegde hervormingsplannen opbergt, en een nieuwe eurocrisis bijgevolg onvermijdelijk wordt.(Belga/BO)