De eurozone landen willen geen nieuwe leningen verstrekken maar ook geen verlies nemen op uitstaande leningen, terwijl er nog niet genoeg andere maatregelen gevonden zijn om de schuldratio's voldoende te verlagen per 2020.

Volgens een document dat is ingezien door persbureau Reuters zou een schuldratio van 120%, waar het IMF op aanstuurt, niet mogelijk zonder dat de publieke sector verlies neemt op haar leningen.

Een mogelijke overeenkomst zal nu op zich laten wachten tot op zijn vroegst maandag 26 november, als een vergadering van de Eurogroep op de agenda staat.

Het effect op de Franse rente van de ratingverlaging door Moody's van AAA naar Aa1 was beperkt. De rente liep wel op, tussen de 3 en 7 bps over de curve, maar dit was dezelfde trend als de Duitse rente liet zien. De 10-jaars rente steeg van 1,34% naar 1,42%.

Moody's kan rating EFSF en ESM verlagen

De Franse risico-opslag ten opzichte van Duitsland liep ca 2 bps op. Moody's zit nu qua rating op één lijn met S&P, die de rating in januari met één stap verlaagde naar Aa+. Het lijkt aannemelijk dat Moody's in de komende dagen ook de rating van het EFSF en ESM zal verlagen.

Beide noodfondsen hebben een negatief vooruitzicht op de AAA-rating en Frankrijk is na Duitsland het land die de grootste garanties geeft.

Vanwege een technische aanpassing van de garanties door de ratingverlaging is een emissie van het EFSF eergisteren afgeblazen. Naar verwachting zal deze volgens Theodoor Gilissen Bankiers in de komende dagen alsnog plaatsvinden.

De eurozone landen willen geen nieuwe leningen verstrekken maar ook geen verlies nemen op uitstaande leningen, terwijl er nog niet genoeg andere maatregelen gevonden zijn om de schuldratio's voldoende te verlagen per 2020. Volgens een document dat is ingezien door persbureau Reuters zou een schuldratio van 120%, waar het IMF op aanstuurt, niet mogelijk zonder dat de publieke sector verlies neemt op haar leningen. Een mogelijke overeenkomst zal nu op zich laten wachten tot op zijn vroegst maandag 26 november, als een vergadering van de Eurogroep op de agenda staat. Het effect op de Franse rente van de ratingverlaging door Moody's van AAA naar Aa1 was beperkt. De rente liep wel op, tussen de 3 en 7 bps over de curve, maar dit was dezelfde trend als de Duitse rente liet zien. De 10-jaars rente steeg van 1,34% naar 1,42%.Moody's kan rating EFSF en ESM verlagen De Franse risico-opslag ten opzichte van Duitsland liep ca 2 bps op. Moody's zit nu qua rating op één lijn met S&P, die de rating in januari met één stap verlaagde naar Aa+. Het lijkt aannemelijk dat Moody's in de komende dagen ook de rating van het EFSF en ESM zal verlagen. Beide noodfondsen hebben een negatief vooruitzicht op de AAA-rating en Frankrijk is na Duitsland het land die de grootste garanties geeft. Vanwege een technische aanpassing van de garanties door de ratingverlaging is een emissie van het EFSF eergisteren afgeblazen. Naar verwachting zal deze volgens Theodoor Gilissen Bankiers in de komende dagen alsnog plaatsvinden.