Op de aandelenbeurs in Athene wordt voor het eerst in vijf weken weer gehandeld. Bij de opening dook de hoofdgraadmeter 11 procent in de min, om vervolgens nog verder weg te zakken, tot 23 procent. Dat kwam overeen met het niveau van medio 2012.

Later op de dag herstelde de ATHEX-index enigzins van de zware verliezen. De daling werd rond 11.30 uur getemperd tot 18,05 procent.

De bankwaarden, die in het oog van de storm stonden aangezien de Grieken sinds december voor 40 miljard euro geld afhaalden, noteerden met verliezen van bijna 30 procent.

Nog steeds restricties

De handel op de Athens Stock Exchange lag sinds 29 juni stil, omdat vanaf die dag ook de banken in Griekenland werden gesloten. De financiële sector van het land ging op slot om te voorkomen dat de banken ten onder zouden gaan aan de grote onzekerheid over de economische toekomst van het land.

Griekenland bereikte vorige maand na lange onderhandelingen een akkoord dat uitzicht biedt op verdere financiële steun van de eurolanden. Mede daardoor konden de banken twee weken geleden weer open, hoewel er nog altijd veel restricties gelden.

Ook voor de Griekse particulieren die de aandelenmarkt willen betreden, gelden er bepaalde beperkingen. Zo mogen zij enkel aandelen kopen met nieuw geld, bijvoorbeeld uit buitenlandse fondsen. Daarnaast mogen aandelen niet meer dan 30 procent stijgen of dalen per dag. Buitenlandse investeerders ontsnappen aan die restricties.

Voor de sluiting van de Griekse beurs steeg de index tot 16 procent, na een verlies van 18 procent in de voorgaande weken. (Belga/NS)

Op de aandelenbeurs in Athene wordt voor het eerst in vijf weken weer gehandeld. Bij de opening dook de hoofdgraadmeter 11 procent in de min, om vervolgens nog verder weg te zakken, tot 23 procent. Dat kwam overeen met het niveau van medio 2012. Later op de dag herstelde de ATHEX-index enigzins van de zware verliezen. De daling werd rond 11.30 uur getemperd tot 18,05 procent. De bankwaarden, die in het oog van de storm stonden aangezien de Grieken sinds december voor 40 miljard euro geld afhaalden, noteerden met verliezen van bijna 30 procent.De handel op de Athens Stock Exchange lag sinds 29 juni stil, omdat vanaf die dag ook de banken in Griekenland werden gesloten. De financiële sector van het land ging op slot om te voorkomen dat de banken ten onder zouden gaan aan de grote onzekerheid over de economische toekomst van het land. Griekenland bereikte vorige maand na lange onderhandelingen een akkoord dat uitzicht biedt op verdere financiële steun van de eurolanden. Mede daardoor konden de banken twee weken geleden weer open, hoewel er nog altijd veel restricties gelden.Ook voor de Griekse particulieren die de aandelenmarkt willen betreden, gelden er bepaalde beperkingen. Zo mogen zij enkel aandelen kopen met nieuw geld, bijvoorbeeld uit buitenlandse fondsen. Daarnaast mogen aandelen niet meer dan 30 procent stijgen of dalen per dag. Buitenlandse investeerders ontsnappen aan die restricties. Voor de sluiting van de Griekse beurs steeg de index tot 16 procent, na een verlies van 18 procent in de voorgaande weken. (Belga/NS)