Premier Lucas Papademos beklemtoonde vorige week nogmaals dat hij de banken in privé-handen wil zien blijven. Het alternatief is weinig aantrekkelijk, in een worst-case scenario is 50 miljard euro nodig om de banken te herfinancieren. Dat is een kwart van het BBP.

De banken moeten hun balansen aanzuiveren omdat ze hard werden geraakt door de schuldenherschikking die in Griekenland onlangs werd doorgevoerd. Daardoor werden de banken gedwongen om grote afschrijvingen te doen op de obligaties die ze in portefeuille hadden.

Kan nationalisatie worden vermeden?

Theodore Krintas, fondsbeheerder bij Attica Bank, is van mening dat het landschap rond de Griekse banken op zijn zachtst gezegd mistig blijft. De banken gingen enkele maanden geleden akkoord om 74% van de waarde van de obligaties kwijt te schelden, wat hun opzadelde met een fors verlies.

De Griekse banken zouden naar verluidt 45 tot 50 miljard euro aan Griekse staatsobligaties in portefeuille hebben. Kan nationalisatie van de Griekse banken worden vermeden?, zo is de vraag die nu wordt gesteld. Volgens Krintas moet het antwoord op die vraag negatief luiden.

Premier Lucas Papademos beklemtoonde vorige week nogmaals dat hij de banken in privé-handen wil zien blijven. Het alternatief is weinig aantrekkelijk, in een worst-case scenario is 50 miljard euro nodig om de banken te herfinancieren. Dat is een kwart van het BBP. De banken moeten hun balansen aanzuiveren omdat ze hard werden geraakt door de schuldenherschikking die in Griekenland onlangs werd doorgevoerd. Daardoor werden de banken gedwongen om grote afschrijvingen te doen op de obligaties die ze in portefeuille hadden. Kan nationalisatie worden vermeden? Theodore Krintas, fondsbeheerder bij Attica Bank, is van mening dat het landschap rond de Griekse banken op zijn zachtst gezegd mistig blijft. De banken gingen enkele maanden geleden akkoord om 74% van de waarde van de obligaties kwijt te schelden, wat hun opzadelde met een fors verlies. De Griekse banken zouden naar verluidt 45 tot 50 miljard euro aan Griekse staatsobligaties in portefeuille hebben. Kan nationalisatie van de Griekse banken worden vermeden?, zo is de vraag die nu wordt gesteld. Volgens Krintas moet het antwoord op die vraag negatief luiden.