Griekse banken schuiven problemen voor zich uit

Griekenland wordt met gigantische problemen geconfronteerd, maar rond de Griekse banken blijft het merkwaardig stil. Dat blijkt het gevolg van de strategie die door deze banken wordt gevolgd, een strategie die gebaseerd is die de Griekse filosoof Euripides al in de 5de eeuw voor Christus verkondigde.

Euripides verklaarde namelijk dat de tijd alle wonden heelt. Dat is misschien het geval voor wonden toegebracht aan het menselijk lichaam, maar het blijft maar zeer de vraag of de zwaargewonde Griekse banken dankzij de tijd weer beter gaan worden. Sommigen denken van wel, anderen dan weer van niet.

Geen foreclosures in Griekenland

Het antwoord van de Amerikaanse banken op het feit dat veel klanten hun woonkredieten niet konden terugbetalen, was het aanslaan van die woningen en ze vervolgens op de markt te koop aan te bieden. Het gevolg laat zich raden: een overaanbod op de markt en fors lagere prijzen.

De Griekse banken hebben de zaken het anders aangepakt, ze zijn probleemkredieten gaan herstructureren. Dat kan bijvoorbeeld door ze te verlengen, soms zelfs tot 45 jaar.

In sommige gevallen werd een jaar afbetaling van het kapitaal kwijtgescholden, bijvoorbeeld wanneer bijkomende kredieten werden verstrekt. Daarmee worden de problemen eigenlijk vooruit geschoven, vroeg of laat moeten die leningen toch worden terugbetaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content