Natuurlijk blijft de lange termijn houdbaarheid van de schuld een moeilijke oefening. Het zal volgens Gijsels niet eenvoudig zijn om de schuld zonder een (gedeeltelijke) kwijtschelding tot op een draagbaar niveau terug te brengen.

Maar ook hiervoor zette Duitsland voor het eerst de deur op een kleine kier. Is dit iets wat op het menu komt na de Duitse verkiezingen?

Het blijft afwachten. Maar niemand kan naast de 180 graden draai van de houding en dan vooral van Duitsland ten opzichte van Griekenland kijken. Een paar maanden geleden leek een Grexit een onvermijdelijk besluit van het proces. Nu lijken alle opties weer open te liggen.

Kan verder over de weg geschopt

Maar belangrijk voor de markten is dat het probleem een stuk verder in de toekomst is geschoven. De spreekwoordelijke kan is weer eens verder over de al even spreekwoordelijke weg geschopt.

En als in de Verenigde Staten Boehner en Obama elkaar een beetje vinden ziet het er de komende maanden voor meer risicovolle activa niet slecht uit. Dan hebben we volgens Gijsels nog heel 2013 om ons opnieuw zorgen te maken.

Natuurlijk blijft de lange termijn houdbaarheid van de schuld een moeilijke oefening. Het zal volgens Gijsels niet eenvoudig zijn om de schuld zonder een (gedeeltelijke) kwijtschelding tot op een draagbaar niveau terug te brengen. Maar ook hiervoor zette Duitsland voor het eerst de deur op een kleine kier. Is dit iets wat op het menu komt na de Duitse verkiezingen? Het blijft afwachten. Maar niemand kan naast de 180 graden draai van de houding en dan vooral van Duitsland ten opzichte van Griekenland kijken. Een paar maanden geleden leek een Grexit een onvermijdelijk besluit van het proces. Nu lijken alle opties weer open te liggen. Kan verder over de weg geschoptMaar belangrijk voor de markten is dat het probleem een stuk verder in de toekomst is geschoven. De spreekwoordelijke kan is weer eens verder over de al even spreekwoordelijke weg geschopt. En als in de Verenigde Staten Boehner en Obama elkaar een beetje vinden ziet het er de komende maanden voor meer risicovolle activa niet slecht uit. Dan hebben we volgens Gijsels nog heel 2013 om ons opnieuw zorgen te maken.