Grieks drama: Duitse staatsobligaties vallen in de smaak en beurzen herstellen van Griekse kater

© Belga Image

Het mislukken van de onderhandelingen tussen Griekenland en de Europese instellingen baart de beleggers zorgen. Ze kopen massaal Duitse staatsobligaties, die onder onzekere marktomstandigheden als een veilige haven worden gezien. Verscheidene beurzen moeten herstellen van een Griekse kater.

Beleggers doken maandagochtend op Duitse staatsobligaties, die onder onzekere marktomstandigheden als een veilige haven worden gezien. De rente op tienjarige staatsleningen daalde van 0,9 naar 0,7 procent. De rente op Italiaanse en Spaanse obligaties daarentegen schoot maandagochtend omhoog.

De Belgisch tienjaarsrente zakt maandag richting 1,2 procent. De rente op Nederlandse obligaties daalde tot ongeveer 1 procent.

Het rendement op obligaties beweegt tegengesteld aan de waarde ervan. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar de betreffende leningen.

“De Belgische OLO wordt – een beetje verrassend – ook als veilige haven beschouwd en zakt van 1,32 procent naar 1,25 procent”, zegt Koen De Leus, senior economist bij KBC.

Europese beurzen herstellen na Griekse Kater

De Europeze beurzen zijn dezelfde ochtend met een serieuze Griekse kater de week gestart. Ze openden met verliezen die schommelen rond de vier procent.

De Bel20 ging bij opening bijna vier procent lager, net als de beurs van Amsterdam. In Parijs staat een openingsverlies van 4,7 procent in de tabellen. In Frankfurt gaat de Dax eveneens vier procent lager.

Ondertussen hebben de Europese beurzen rond 11.40 uur een deel van hun Griekse openingsverliezen goedgemaakt. In Brussel daalt de Bel20-sterindex ongeveer 2,5 procent naar zowat 3.626 punten.

In Frankfurt gaat de Dax 3,2 procent lager, waar de Londense beurs het verlies voorlopig beperkt tot ongeveer 1,6 procent. In Amsterdam staat een rode 2,8 procent op de tabellen, in Parijs gaat de Cac40 ongeveer 3,2 procent lager.

“Het tumult op de beurzen zal wel even aanhouden, en bij een ‘njet’ op het referendum kan het nog lelijk worden. Maar een herhaling van 2010-2012/3-scenario verwachten we niet. Het besmettingsgevaar is klein omwille van het beperkte belang van Griekenland voor de eurozone en het feit dat de schulden grotendeels bij overheidsinstanties zit”, aldus De Leus.

Aziatische beurzen

Op de beurs van Tokio is de Nikkei-index maandag 2,9 procent lager geëindigd, uit ongerustheid over het lot van Griekenland na het mislukken van de onderhandelingen tussen Athene en de andere eurolanden. Daarnaast woog de duurdere yen op de koersen.

De yen wordt beschouwd als een veilige haven. De euro moest dan ook aan waarde inboeten tegenover de Japanse munt.

Ook bedrijven die veel omzet in Europa draaien, moesten inboeten. Zo verloor machinemaker Makita, dat 42 procent van zijn verkopen in Europa realiseert, 3,8 procent.

Ook elders in Azië nemen de beurzen een duik, uit onzekerheid over het lot van Griekenland. Onder meer de beurs van Shangai dook meer dan vijf procent onder de 4.000 punten. De beurs van Shenzhen ging 7,11 procent lager.

Beurs Athene dicht tot 7 juli

Ondertussen heeft de Griekse beurswaakhond bekendgemaakt dat de beurs van Athene, die maandag niet open ging, zal dichtblijven tot volgende week maandag.

Eerder werd al bekendgemaakt dat de banken dicht blijven tot na het door premier Alexis Tsipras aangekondigde referendum. Ook de geldafhalingen blijven in die periode beperkt, tot 60 euro per persoon per dag.

(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content