Er blijven heel wat vraagtekens waar we nog een antwoord op moeten krijgen en waar het vaak niet altijd mogelijk is om een antwoord op te geven.

Domenico Lombardi, senior fellow met als specialiteit wereldeconomie aan het Amerikaanse Brookings Institution, vreest dat er te veel dingen zijn waar we de gevolgen nu (nog) niet van kunnen inschatten. Zo is er bijvoorbeeld het simpele feit dat als Griekenland uit de euro vliegt het ook de Europese Unie zal moeten verlaten.

Dat betekent dat sommige verdragen moeten worden aangepast of geamendeerd worden. Het zal duidelijk zijn dat een dergelijke ingreep tijd zal kosten en dat op een ogenblik dat er weinig of geen tijd beschikbaar is. Alles zal namelijk heel snel gebeuren wanneer voor Griekenland het uur van de waarheid slaat.

Wie kan wat doen om Griekenland te helpen?

Griekenland zal op niet veel internationale steun kunnen rekenen, zo denkt Lombardi. Bovendien is het hoogst onduidelijk wat andere landen kunnen doen om het land te helpen. Uiteindelijk zullen de Grieken de eigen boontjes moeten doppen en dat zal niet makkelijk zijn.

Het leven van de man in de straat zal van het ene moment op het andere veranderen, waarbij sociale onrust zo goed als onvermijdelijk wordt.

Wie de beslissing ook zal nemen - uitgaande dat die inderdaad in Athene zal worden genomen - kan enkele weken of zelfs al enkele dagen later de macht al weer kwijt zijn. Niemand gaat de knoop dus met veel plezier doorhakken.

Er blijven heel wat vraagtekens waar we nog een antwoord op moeten krijgen en waar het vaak niet altijd mogelijk is om een antwoord op te geven. Domenico Lombardi, senior fellow met als specialiteit wereldeconomie aan het Amerikaanse Brookings Institution, vreest dat er te veel dingen zijn waar we de gevolgen nu (nog) niet van kunnen inschatten. Zo is er bijvoorbeeld het simpele feit dat als Griekenland uit de euro vliegt het ook de Europese Unie zal moeten verlaten. Dat betekent dat sommige verdragen moeten worden aangepast of geamendeerd worden. Het zal duidelijk zijn dat een dergelijke ingreep tijd zal kosten en dat op een ogenblik dat er weinig of geen tijd beschikbaar is. Alles zal namelijk heel snel gebeuren wanneer voor Griekenland het uur van de waarheid slaat.Wie kan wat doen om Griekenland te helpen? Griekenland zal op niet veel internationale steun kunnen rekenen, zo denkt Lombardi. Bovendien is het hoogst onduidelijk wat andere landen kunnen doen om het land te helpen. Uiteindelijk zullen de Grieken de eigen boontjes moeten doppen en dat zal niet makkelijk zijn. Het leven van de man in de straat zal van het ene moment op het andere veranderen, waarbij sociale onrust zo goed als onvermijdelijk wordt. Wie de beslissing ook zal nemen - uitgaande dat die inderdaad in Athene zal worden genomen - kan enkele weken of zelfs al enkele dagen later de macht al weer kwijt zijn. Niemand gaat de knoop dus met veel plezier doorhakken.