Aanleiding voor de stijging is de vrees dat het reddingsplan voor Griekenland vertraging gaat oplopen. De meeting van de Europese financieministers vorige week gold als een voorbereiding voor het reddingsplan.

Volgens Marius Daheim, senior fixed-income strateeg bij Bayerische Landesbank, komt het er op aan om zo snel mogelijk te weten hoe Griekenland indien nodig aan hulp kan raken.

Maar Ierland heeft al laten weten dat het een paar maanden kan duren alvorens het parlement de goedkeuring geeft aan de steun. In Frankrijk kan dat in een week beklonken zijn, maar Duitsland wordt geconfronteerd met mogelijk juridisch verzet.

Petros Christodoulou, managing director van het Grieks Public Debt Management Agency, zei aan Jiji News dat het nog niet zeker is dat Griekenland obligaties in dollars gaat uitgeven. Wel zou Griekenland morgen voor 1,50 miljard dollar aan obligaties met een looptijd van 13 weken willen uitgeven.

Overigens is vrijdag ook de spread tussen Portugese en Duitse staatsobligaties met 12 basispunten toegenomen tot 138 basispunten.

Aanleiding voor de stijging is de vrees dat het reddingsplan voor Griekenland vertraging gaat oplopen. De meeting van de Europese financieministers vorige week gold als een voorbereiding voor het reddingsplan. Volgens Marius Daheim, senior fixed-income strateeg bij Bayerische Landesbank, komt het er op aan om zo snel mogelijk te weten hoe Griekenland indien nodig aan hulp kan raken. Maar Ierland heeft al laten weten dat het een paar maanden kan duren alvorens het parlement de goedkeuring geeft aan de steun. In Frankrijk kan dat in een week beklonken zijn, maar Duitsland wordt geconfronteerd met mogelijk juridisch verzet. Petros Christodoulou, managing director van het Grieks Public Debt Management Agency, zei aan Jiji News dat het nog niet zeker is dat Griekenland obligaties in dollars gaat uitgeven. Wel zou Griekenland morgen voor 1,50 miljard dollar aan obligaties met een looptijd van 13 weken willen uitgeven. Overigens is vrijdag ook de spread tussen Portugese en Duitse staatsobligaties met 12 basispunten toegenomen tot 138 basispunten.