Griekenland uit de eurozone kan Europese handel zware schade toebrengen

Volgens sommige economen kan de herinvoering van de drachme de Griekse export doen herstellen. De drachme zou namelijk met enkele tientallen procenten gedevalueerd worden. Deze gedachtengang lijkt echter volledig fout te zijn, het omgekeerde kan zelfs het geval zijn.

Het beeld dat bedrijven onmiddellijk gaan overschakelen naar goedkopere Griekse leveranciers is volledig fout. De moderne manier van handel doen, werkt helemaal anders. De meeste bedrijven hebben contracten met de bestaande leveranciers en gaan die niet zomaar verbreken.

Wantrouwen zal diep zijn

Bovendien lijkt het onwaarschijnlijk dat de bedrijven staan te trappelen om nieuwe contracten met Griekse bedrijven gaan afsluiten. Niemand zal een land dat pas de eurozone heeft verlaten volledig vertrouwen, ook al omdat de Grieken de overeenkomsten met de obligatiebezitters heeft verbroken.

Daarenboven dreigt er nogmaals besmettingsgevaar. Bedrijven staan niet te trappelen om zaken te doen met andere bedrijven die mogelijk de eurozone gaan verlaten. Daardoor dreigt de Europese handel een belangrijk slachtoffer te worden van een Griekse exit van de eurozone.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content