Sinds 2008 zijn er in de Verenigde Staten ongeveer 250 banken over kop gegaan. In de Verenigde Staten zijn natuurlijk veel meer kleine banken dan in Europa, maar zelfs dan is het tempo waaraan de banken failliet gaan hallucinant te noemen.

Op basis van de prijzen van de credit-default-swaps wordt de kans dat Griekenland zijn schulden niet kan afbetalen ingeschat op iets meer dan 50%. De kans dat het land de eurozone verlaat, is ongeveer even groot.

Toch werden bij de testst van het Committee of European Banking Supervisors maar uitgegaan van een kans van 5% dat Griekenland het niet redt. Tot dusver het slechte nieuws.

Het goede nieuws is dat Griekenland, Spanje en Portugal maar goed zijn voor 14% van de Daniel Gros en Thomas Mayer uit. De schulden van deze drie landen bedragen samen 400 miljard euro. Zelfs wanneer ze failliet gaan, zou het kapitaal en de reserves van de banken volgens Gros en Mayer maar voor 10% bedreigd zijn.

Sinds 2008 zijn er in de Verenigde Staten ongeveer 250 banken over kop gegaan. In de Verenigde Staten zijn natuurlijk veel meer kleine banken dan in Europa, maar zelfs dan is het tempo waaraan de banken failliet gaan hallucinant te noemen. Op basis van de prijzen van de credit-default-swaps wordt de kans dat Griekenland zijn schulden niet kan afbetalen ingeschat op iets meer dan 50%. De kans dat het land de eurozone verlaat, is ongeveer even groot. Toch werden bij de testst van het Committee of European Banking Supervisors maar uitgegaan van een kans van 5% dat Griekenland het niet redt. Tot dusver het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat Griekenland, Spanje en Portugal maar goed zijn voor 14% van de Daniel Gros en Thomas Mayer uit. De schulden van deze drie landen bedragen samen 400 miljard euro. Zelfs wanneer ze failliet gaan, zou het kapitaal en de reserves van de banken volgens Gros en Mayer maar voor 10% bedreigd zijn.