Voor George Papandreou is zo'n plan belangrijk, want het zal Griekenland toelaten om minder rente te betalen op zijn uitstaande schulden. Dit jaar moet het land nog 54 miljard euro ontlenen, waaronder 20 miljard euro in april en mei.

George Papandreou zegt dat hij geen geld nodig heeft, maar wel een glashelder mechanisme dat uitlegt hoe Griekenland financiële hulp kan ontvangen wanneer het die nodig zou hebben.

Volgens George Papandreou zou zo'n plan op zich al voldoende zijn om de speculanten af te schrikken. Die hebben Griekenland vanwege het hoge deficiet op de begroting in de tang genomen.

In geval van de Europese Unie geen reddingsplan achter de hand heeft, ziet George Papandreou geen andere mogelijkheid dan het IMF om hulp te vragen. Die organisatie zou geen extra maatregelen vragen, want Athene heeft al een streng besparingsplan aangekondigd.

Hulp van het IMF aan Griekenland zou echter duidelijk gezichtsverlies betekenen voor de Europese Unie. Het IMF zou dan ook ook de finale beslissing mogen nemen of de Grieken voldoende besparen, waarmee dit recht Europa zou ontvallen.

Volgens George Papandreou heeft zijn land wat ademruimte nodig om het bezuinigingsprogramma door te voeren. Dat programma is echter gedoemd om te mislukken wanneer het land aan hoge rentevoeten moet blijven ontlenen.

Voor George Papandreou is zo'n plan belangrijk, want het zal Griekenland toelaten om minder rente te betalen op zijn uitstaande schulden. Dit jaar moet het land nog 54 miljard euro ontlenen, waaronder 20 miljard euro in april en mei. George Papandreou zegt dat hij geen geld nodig heeft, maar wel een glashelder mechanisme dat uitlegt hoe Griekenland financiële hulp kan ontvangen wanneer het die nodig zou hebben. Volgens George Papandreou zou zo'n plan op zich al voldoende zijn om de speculanten af te schrikken. Die hebben Griekenland vanwege het hoge deficiet op de begroting in de tang genomen. In geval van de Europese Unie geen reddingsplan achter de hand heeft, ziet George Papandreou geen andere mogelijkheid dan het IMF om hulp te vragen. Die organisatie zou geen extra maatregelen vragen, want Athene heeft al een streng besparingsplan aangekondigd. Hulp van het IMF aan Griekenland zou echter duidelijk gezichtsverlies betekenen voor de Europese Unie. Het IMF zou dan ook ook de finale beslissing mogen nemen of de Grieken voldoende besparen, waarmee dit recht Europa zou ontvallen. Volgens George Papandreou heeft zijn land wat ademruimte nodig om het bezuinigingsprogramma door te voeren. Dat programma is echter gedoemd om te mislukken wanneer het land aan hoge rentevoeten moet blijven ontlenen.