Dat betekent dat de druk op de winnaars van de verkiezingen die op 17 juni worden gehouden onhoudbaar hoog dreigt te worden. De troika, bestaande uit het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Unie, wacht momenteel de uitslag van de verkiezingen af.

Het zal van die uitslag afhangen of Griekenland al niet meer hulp krijgt. Is dat niet het geval, dan dreigt snel een faillissement van het land. Concreet wil dit zeggen dat Athene de lonen van de ambtenaren en de pensioenen niet meer zal kunnen betalen, wat grote onrust dreigt te veroorzaken.

Geen leefbare regering na 17 juni

De verkiezingen zullen volgens Willem Buiter van Citigroup geen leefbare regering opleveren die het plan van de troika nauwlettend kan opvolgen. Daardoor zullen er onvermijdelijk spanningen ontstaan tussen de Griekse regering en haar geldschieters.

Een faillissement van Griekenland hoeft er niet automatisch toe te leiden dat het land uit de eurozone wordt gezet, er bestaan nog voorbeelden van landen die binnen een monetaire unie failliet gingen. Het is vooralsnog hoogst onduidelijk hoe de situatie in Griekenland zich na de verkiezingen zal ontwikkelen.

Dat betekent dat de druk op de winnaars van de verkiezingen die op 17 juni worden gehouden onhoudbaar hoog dreigt te worden. De troika, bestaande uit het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Unie, wacht momenteel de uitslag van de verkiezingen af. Het zal van die uitslag afhangen of Griekenland al niet meer hulp krijgt. Is dat niet het geval, dan dreigt snel een faillissement van het land. Concreet wil dit zeggen dat Athene de lonen van de ambtenaren en de pensioenen niet meer zal kunnen betalen, wat grote onrust dreigt te veroorzaken. Geen leefbare regering na 17 juni De verkiezingen zullen volgens Willem Buiter van Citigroup geen leefbare regering opleveren die het plan van de troika nauwlettend kan opvolgen. Daardoor zullen er onvermijdelijk spanningen ontstaan tussen de Griekse regering en haar geldschieters. Een faillissement van Griekenland hoeft er niet automatisch toe te leiden dat het land uit de eurozone wordt gezet, er bestaan nog voorbeelden van landen die binnen een monetaire unie failliet gingen. Het is vooralsnog hoogst onduidelijk hoe de situatie in Griekenland zich na de verkiezingen zal ontwikkelen.