Griekenland moet schulden opnieuw herschikken

Inmiddels is duidelijk dat Griekenland niet zal voldoen aan de voorwaarden die door de troika bestaande uit Europese Unie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds aan het land werden opgelegd in ruil voor de ontvangen steun. De Grieken gaan er onmogelijk in slagen om de openstaande schulden volledig terug te betalen.

Volgens drie officials van de Europese Unie zal Griekenland een nieuwe schuldenherschikking moeten doorvoeren. De kostprijs van die herstructurering zou door de Europese Centrale Bank en door de regeringen van de verschillende landen uit de eurozone gedragen worden.

Griekse economie zal met 7% in plaats van met 5% krimpen

Door sommige economen wordt Griekenland van kwade wil beschuldigd, want van de beloofde hervormingen in ruil voor steun is voorlopig weinig in huis gekomen.

De verkoop van staatsactiva is bijvoorbeeld amper opgeschoten, zodat het terugdringen van het begrotingstekort een hopeloze zaak dreigt te worden.

Anderzijds is het zo dat de al doorgevoerde besparingen rampzalig dreigen te worden voor de Griekse economie. Die zal dit jaar met 7% in plaats van met 5% krimpen, waardoor het gat in de begroting nog groter dreigt te worden. Griekenland lijkt met andere woorden in een eindeloos sukkelstraatje te zijn beland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content