Dat zou nog voor het einde van deze week kunnen gebeuren. Griekenland zou met andere woorden geen gras laten groeien over de steunaanvraag. Maar een tussenoplossing valt niet a priori uit te sluiten.

Die zou er uit bestaan dat een aantal Europese landen op individuele basis bilaterale leningen zouden toestaan, aangevuld met steun van het IMF wanneer Griekenland die nodig zou hebben.

Griekenland heeft over de komende maanden ongeveer 20 miljard dollar aan vers geld nodig. Het land wil vermijden dat het op die leningen een torenhoge rentevoet moet betalen.

Stephen Lewis, hoofdeconoom bij Monument Securities in Londen, merkt op dat een crisis die in Griekenland is begonnen een wig binnen de eurozone dreigt te drijven. Daarbij komen onder andere Frankrijk en Duitsland tegenover elkaar te staan.

Griekenland heeft naar eigen zeggen niet dadelijk hulp nodig, maar wel een blueprint wanneer die hulp daadwerkelijk nodig zou zijn. De Duitse kanselier Merkel is echter van mening dat Griekenland voor hulp bij het IMF moet aankloppen en niet bij de eurozone.

Dat zou nog voor het einde van deze week kunnen gebeuren. Griekenland zou met andere woorden geen gras laten groeien over de steunaanvraag. Maar een tussenoplossing valt niet a priori uit te sluiten. Die zou er uit bestaan dat een aantal Europese landen op individuele basis bilaterale leningen zouden toestaan, aangevuld met steun van het IMF wanneer Griekenland die nodig zou hebben. Griekenland heeft over de komende maanden ongeveer 20 miljard dollar aan vers geld nodig. Het land wil vermijden dat het op die leningen een torenhoge rentevoet moet betalen. Stephen Lewis, hoofdeconoom bij Monument Securities in Londen, merkt op dat een crisis die in Griekenland is begonnen een wig binnen de eurozone dreigt te drijven. Daarbij komen onder andere Frankrijk en Duitsland tegenover elkaar te staan. Griekenland heeft naar eigen zeggen niet dadelijk hulp nodig, maar wel een blueprint wanneer die hulp daadwerkelijk nodig zou zijn. De Duitse kanselier Merkel is echter van mening dat Griekenland voor hulp bij het IMF moet aankloppen en niet bij de eurozone.