Douglas Elliott, partner aan het Brookings Institution in Washington, is van mening dat het allemaal erg snel kan gaan, waarbij er verschillende mogelijkheden zijn. Alles hangt eigenlijk af van de confrontatie tussen de troika (ECB, IMF en EU) en de SYRIZA-partij en hoe competent deze laatste zich opstelt.

Zal Alexis Tsipras toch een bocht maken?

Met name de houding van Alexis Tsipras, de leider van SYRIZA, doet vraagtekens rijzen. Deze is weliswaar gekant tegen meer besparingsmaatregelen, maar wil anderzijds toch onderhandelen met de troika om zo tot één of andere vorm van oplossing te komen.

Blijft die uit, dan kan het nog drie tot zes maanden duren alvorens Griekenland de eurozone verlaat. Het zou echter nog sneller kunnen gebeuren wanneer Tsipras of iemand anders er niet in slaagt om tot een vorm van oplossing te komen. In dat geval zou het een kwestie van weken zijn.

Douglas Elliott, partner aan het Brookings Institution in Washington, is van mening dat het allemaal erg snel kan gaan, waarbij er verschillende mogelijkheden zijn. Alles hangt eigenlijk af van de confrontatie tussen de troika (ECB, IMF en EU) en de SYRIZA-partij en hoe competent deze laatste zich opstelt. Zal Alexis Tsipras toch een bocht maken? Met name de houding van Alexis Tsipras, de leider van SYRIZA, doet vraagtekens rijzen. Deze is weliswaar gekant tegen meer besparingsmaatregelen, maar wil anderzijds toch onderhandelen met de troika om zo tot één of andere vorm van oplossing te komen. Blijft die uit, dan kan het nog drie tot zes maanden duren alvorens Griekenland de eurozone verlaat. Het zou echter nog sneller kunnen gebeuren wanneer Tsipras of iemand anders er niet in slaagt om tot een vorm van oplossing te komen. In dat geval zou het een kwestie van weken zijn.